Šojgu: RUS nema teško naoružanje u NE Zaporožje

MOSKVA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija nije postavila teško naoružanje na teritoriju nuklearke Zaporožje i da ruska vojska čini sve što je potrebno da obezbedi bezbednost nuklearke.

„Odgovorno izjavljujem da nemamo teško naoružanje na teritoriji nuklearne elektrane i na okolnim područjima. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) lično uveriti u to“, rekao je Šojgu, prenosi Interfaks.

On je nazvao lažnim optužbe ukrajinskih vlasti da ruske trupe, skrivajući se iza važnih energetskih objekata, gađaju Oružane snage Ukrajine iz artiljerijskih sistema velikog dometa.

„Od sredine jula oružane snage Ukrajine, koristeći zapadno oružje, redovno napadaju infrastrukturu nuklearke Zaporožje. Od 18. jula zabeleženo je 29 napada, ispaljeno 120 artiljerijskih granata, upotrebljeno je 16 dronova“, rekao je ruski ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, na ovaj način Kijev „stvara realnu pretnju od nuklearne katastrofe u Evropi“.

Šojgu tvrdi da Rusija čini sve da obezbedi bezbedan rad zaporoške nuklearke.

Ruski ministar odbrane očekuje da će rezultati rada misije IAEA u nuklearki Zaporožje biti objektivno saopšteni svetskoj zajednici.

Prema njegovim rečima, provokacije se nastavljaju uprkos dolasku tima IAEA, a oružane snage Ukrajine juče su granatirale ne samo elektranu Zaporožje, već i rutu kretanja članova misije.

Dodao je da su ruske snage sprečile pokušaj zauzimanja elektrane i uništile dve ukrajinske diverzantske grupe.

Šojgu je istakao da će ukrajinske vlasti snositi svu odgovornost za moguće vanredne situacije u nuklearki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar