Šolc: Pregovori RUS i UKR da se nastave i budu konkretniji

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje.

„Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, upitan da prokomentariše govor ruskog lidera Vladimira Putina na paradi 9. maja.

Šolc je napomenuo da vojna operacija Ruske Federacije traje već nekoliko nedelja i da je „zbog toga važno da krenemo veoma brzo da okončamo rat“, prenela je agencija RIA Novosti.

„Naši zahtevi su jasni – rat mora biti okončan, oružje mora da se ućutka, želimo da Rusija povuče svoje trupe. U vezi s tim, važno je da nema novog rasta eskalacije. U svakom slučaju, što se teritorije tiče, šta će se zapravo desiti u Ukrajini – to ćemo preciznije videti u narednim danima i nedeljama. Jedno mora biti jasno, da je nemoguće zamisliti da Ukrajina prihvati prisilni mir, situaciju u kojoj će joj biti postavljeni uslovi, koje ona kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može da prihvati“, dodao je Šolc.

Krajem februara počele su rusko-ukrajinske konsultacije. Delegacije su održale dva sastanka licem u lice u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da se nastave svakodnevno putem videokonferencije.

Krajem marta delegacije su održale još jednu rundu razgovora u Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar