Šolc: Sankcije na snazi do mirovnog sporazuma RUS sa UKR

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne postigne mirovni sporazum sa Kijevom.

Šolc je u intervjuu za nemačku televiziju Cet-De-Ef rekao da je na Ukrajini da odluči kakav mir želi, prenosi Rojters.

Šolc je odbio da odgovori na pitanje da li će sesti za sto sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20, koji će kasnije ove godine biti održan u Indoneziji.

„O tome ćemo odlučiti ako se pokren-e to pitanje“, rekao je Šolc.

On je ocenio da je Putin loše procenio ako je očekivao da bi mogao da dobije teritoriju Ukrajine i proglasi kraj neprijateljstava sukoba, a zapadne zemlje da ukinu sankcije.

„Nije promislio celu operaciju u Ukrajini. Nije mislio da će Ukrajina pružiti takav otpor. Nije mislio da ćemo ih podržati da toliko dugo izdrže…Nećemo povući sankcije osim ako ne postigne sporazum sa Ukrajinom, a to neće dobiti diktiranim mirom“, rekao je Šolc.

On je naglasio da Nemačka neće prihvatiti „rusku aneksiju Krima“, ocenivši da je takav potez bio kršenje međunarodnog prava.

Šolc je dodao da ne planira da poseti Kijev, nakon što se odustalo od planiranog putovanja nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera zbog prigovora Ukrajine.

On je odbacio kritike da je u početku previše oklevao da pošalje teško naoružanje Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar