Šolc: Ubistva civila u Buči su ratni zločin

BERLIN – Počinioci ubistava civila u ukrajinskom gradu Buča krivi su za ratne zločine i moraju da odgovaraju, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

„Ovo je nešto što ne možemo da zaboravimo. Ne možemo da zanemarimo da je ovo zločin. To su ratni zločini na koje ne možemo da pristanemo…oni koji su ovo uradili moraju da odgovaraju“, rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Govoreći na predizbornom skupu u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn, Šolc je saopštio da će Nemačka nastaviti da snabdeva Ukrajinu odbrambenim oružjem, kako bi time poslala poruku da je posvećena zaštiti suvereniteta evropskih država.

„Evropske granice moraju da ostanu nedirnute“, naglasio je nemački kancelar.

Otkako su se ruske trupe prošle nedelje povukle iz Buče, grada severozapadno od Kijeva, ukrajinski zvaničnici tvrde da su pronašli na stotine mrtvih civila.

Zamenik gradonačelnika Buče saopštio je da je više od 360 civila ubijeno, a da je oko 260 do 280 njih sahranjeno u masovnoj grobnici od strane drugih stanovnika grada.

Moskva je optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči dok je on bio pod njihovom okupacijom, nazvala „monstruoznim falsifikatom“ sa ciljem da okleveta rusku vojsku, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar