Solomonska ostrva zabranila brodu SAD uplovljavanje

HONIARA – Plovilu obalske straže Sjedinjenih Američkih Država onemogućeno je da uđe u luku na Solomonskim ostrvima zbog rutinskog posla, pošto ostrvske vlasti nisu odgovorile na zahtev za dopunu goriva i snabdevanje, saopštio je danas neimenovani američki zvaničnik agenciji Rojters.

Od kada su u maju Solomonska Ostrva sklopila bezbednosni pakt sa Kinom, postoje napetosti u odnosima ove države sa SAD i njihovim saveznicima, navodi britanska agencija.

„Brod američke obalske straže ‘Oliver Henri’ nalazio se u patroli u južnom Pacifiku, usmerenoj protiv ilegalnog ribarenja, u trenutku kada mu je odbijen rutinski pristup u luku grada Honaira. Nakon odbijenog pristupa’, brod se zaputio ka Papua Novoj Gvineji“, saopštio je portparol obalske straže SAD.

Britanska kraljevska mornarica je odbila da komentariše navode na društvenim mrežama da je pristup u solomonske luke odbijen i njenom brodu „Spej“.

Ovo plovilo učestvuje u operaciji kontrole ilegalnog ribarenja u ekskluzivnim ekonomskim zonama Fidžija, Papua Nove Gvineje, Solomonskih ostrva i Vanuatua, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar