Soreka: ALB „na kraju početka, a ne na početku kraja“ puta EU

TIRANA – Šef delegacije Evropske unije u Albaniji Luiđi Soreka govoreći o evropskim integracijama Tirane rekao je da je Albanija na „kraju početka, a ne na početku kraja“ svog pristupanja u EU, citirajući tako deo govora Vinstona Čerčila iz 1942. godine, prenosi agencija ATA.

Soreka je u intervjuu za „Euronews“ rekao da i Albanija i Severna Makedonija imaju otvorena pitanja u oblasti vladavine prava koji usporavaju njihov put ka EU.

Evropski ambasador smatra da je u Albaniji postignut veliki napredak, ali da postoje oblasti u kojima albanska administracija treba da nastavi da radi, poput borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i izborne reforme.

Kako je istakao, potreban je svakodnevan rad za sprovođenje reformske agende uoči odluke Saveta EU u oktobru o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom.

Agencija ATA navodi da se oko 91 odsto stanovništva albanske države zalaže za pridruživanje EU, ali da ih je iznenadila odluka Francuske i Holandije o blokiranju pregovora o pristupanju.

Albanski premijer Edi Rama je izrazio razočaranje zbog te situacije i dodao da ta zemlja mora da se suoči sa tim da se odlučivanje u Savetu EU više toliko ne zasniva na onome što je urađeno u državama-kandidatima, već na unutrašnje stanje ili političku dinamiku u državama-članicama Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar