Sotirovski u Šarl El Šejku sa guvernerom Južnog Sinaja

ŠARM El ŠEJK – Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa guvernerom Južnog Sinaja Kaledom Fudom, sa kojim je razgovarala o produbljivanju veza Niša i Šarm el Šeika, od kojih će, kako je ocenila, koristi imati ne samo dva grada već i cela Srbija.
Sotirovski je sinoć nakon sastanka sa guverenrom u Šarm el Šeiku, kojem je prisustvovao i ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović, u izjavi za Tanjug naglasila da je poseta niške delegacije deo važne priče pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije i deo priprema za susret predsednika dveju zemalja Aleksandra Vučića i Abdela Fatha el Sisija.
Najavila je da će tokom današnjeg dana biti potpisan protokol o saradnji – sporazum o bratimljenu Niša i Šarm el Šeika, grada koga zovu „draguljem sinajskog poluostrva i ponosom Egipta“.
„Nastojaćemo da se saradnja proširi sa oblasti turizma i kulture“, rekla je Sotirovski koja predvodi delagaciju sastavljenu od njenih saradnika, direktora Aerodroma Srbije, Naučno tehnološkog parka i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, predsednika Regionalne privredne komore, privrednika i predstavnika turisričkih organizacija i agencija.
Naglasila da im je najveća obostrana želja uspostavljanje avio linije između Niša i Šarm El Šeika, koja je, kako je dodala, važna i zbog naše dijaspore koja živi i radi u Egiptu.
„Turizam je nešto što nas povezuje ne samo zato što naši ljudi vole Egipat i letovanje. Cilj nam je da što više organizovanih grupa iz Egipta dolazi u Niš kako bi otkrili ne samo naš grad i naše banje već i Beograd i Novi Sad i celu Srbiju“, rekla je ona.
Guverener Južnog Sinaja, koji je predsedavajći u devet gradova, rekao je za Tanjug uoči današnjeg zvaničnog sastanka, da je poseta niške delegacija Šarm El Šeiku – prilika za promociju Srbije i njenih potencijala u ovom delu Egipta.
Prema njegovim rečima, pored potpisivana protokola o saradnji razgovaraće se o ekonomiji, kulturi, sportu.
„Naša kulturno umetnička društva mogu da dolaze u Niš, vaša ovde u Šarm el Šeik. Tokom zime prava smo destinacija za sve sportiste da ovde mogu da dolaze na pripreme“, rekao je Kaled Fuda.
Saradnja će doneti dobrobit građanima obe zemlje, reklao je guverner i podsetio da je tokom boravaka u Srbiji prošle godine delegacija Južnog Sinaja posetila banje u okolini Niša i da su bili zainteresovani za saradnju u oblasti banjskog i medicinskog turizma.
„Imamo dosta centara sa lekovitim i termalnim vodama koje leče i pomažu onima koji imaju problem sa dijabetesom ili pritiskom“, rekao je guverner i naveo da je jedan od njih vezan za priču o Mojsiju.
Pred polazak niške delegacije u Šarm el Šeik, ambasador Besel Salah naveo je za Tanjug da Egipat i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose i da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje u brojnim oblastima.
„Planiramo da nastavimo saradnju na različtim nivoima, da je produbimo i da radimo posebno u oblasti privrede i turizma. Poseta gradonačelnice Niša još je jedan korak koji nas vodi ka daljem jačanju poslovnih i ekonomskih veza, i uz sve otvara nove horizonte za buduću saradnju“, naglasio je Salah – koorganizator posete zajedno sa Guvernoratom Juznog Sinaja, na čelu sa ministrom Halidom Fudom koji je Srbiju posetio prošle godine.

Gradonačelnica je navela da će poseta i sporazumi ojačati rastuće partnerstvo Srbije i Egipta, dugo 113 godina i na regionalnom nivou.

Poseta će biti iskorišćena i za podsećanje na veze dve zemlje koje sežu u daleku prošlost, a najbolja prilika za to je obilazak manastira Svete Katarine, na Sinajskoj gori, u kojem je boravio i Sveti Sava, a srpski kraljevi Dragutin i Milutin monaštvu slali poklone. Taj manastir iz 527. godine, između ostalog, čuva i prvi srpski psaltir.

Planirano je i da predstavnici univerziteta Kralj Salman u Šarm El Šeiku sa predstavnicima Niša razgovaraju o saradnji u različitim naučnim oblastima kao i novom partnerstvu sa niškim Tehnološkim parkom.
Egipatski zvaničnici podsećaju da je Šarm el Šeik i svetski kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove, a ne samo mondenska destinacija koja turiste privlači tokom cele godnine jer su kupanje ili ronjenje na koralnim plažama, ili u prirodnim akvarijumima punim zadivljujuće tropske flore i faune, jedinstven doživljaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar