Spanija, Italija i Norveska zavrsile evakuaciju

MADRID/RIM – Španija, Italija i Norveška završile su evakuaciju iz Avganistana, saopštile su vlade tih zemalja.

“Španija je zaključila svoju evakuaciju osoblja iz Avganistana, a očekuje se da će poslednja evakuacija, sa avionom koji će sleteti u vojnu vazduhoplovnu bazu kod Madrida, biti realizovana kasnije danas”, saopštila je vlada u Madridu, a prenosi agencija Rojters.

Dva vojna aviona koja su iz Kabula prevozila 81 državljanina Španije doputovala su rano jutros u Dubai, dodaje se u saopštenju.

U avionima su bila i četiri portugalska vojnika i 83 Avganistanca koji su radili sa zemljama NATO-a.

Tokom svoje spasilačke misije, Španija je evakuisala 1.898 Avganistanaca koji su radili sa zapadnim zemljama, Ujedinjenim nacijama ili Evropskom unijom.

I poslednji italijanski evakuacioni let sa 109 avganistanskih državljana sleteo je u Rim, javlja agencija AP.

Reporter jednog italijanskog državnog radija, koji je bio na letu, rekao je da je avion C-130 poleteo jutros iz Pakistana.

Italija je do sada evakuisala više od 4.900 Avganistanaca.

Norveška je, takođe, saopštila da je poslednji evakuacioni let iz Avganistana sleteo u Oslo, a norveška ministarka inostranih poslova Ine Eriksen Soreide je izjavila da žali što „ovaj put nije bilo moguće pomoći svima”.

Ona je za norvešku agenciju NTB rekla da je u avionu bilo 128 ljudi, uključujući norveške državljane i „druge koji ispunjavaju uslove za ulazak i Avganistance kojima je potrebna zaštita“.

Do sada je Norveška evakuisala 1.098 ljudi.

Još jedan norveški avion, koji će biti poslednji sa evakuisanima, trebalo bi da stigne kasnije tokom dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar