Španski socijalisti povećavaju prednost u jednoj anketi, a zaostaju u drugim

MADRID – Prema danas obavljenim anketama na parlamentarnim izborima u Španiji pobedili bi vladajući socijalisti sa pet odsto prednosti u odnosu na Narodnu stranku desnog centra.

Anketa Centra za sociološke studije (CIS) pokazala je da bi Španska socijalistička radnička partija premijera Pedra Sančeza osvojila 32,7 odsto glasova, što je povećalo prednost nad konzervativcima za dva procentna poena u odnosu na prethodni mesec.

Sančez vlada u koaliciji sa krajnje levičarskom Unidas Podemosom, za koju je istraživanje pokazalo da ima oko 10 odsto, što je manje u odnosu na pre mesec dana, verovatno kao rezultat podela unutar vlade.

Krajnje desničarski Voks je stabilan, takođe na oko 10 odsto.

Opozicione stranke kritikovale su ovo istraživanje, jer su je ocenili kao moguće pristrasnu zato što je anketar u državnom vlasništvu i na negovom čelu je socijalista.

Ankete koje je ranije ovog meseca sprovela Sigma Dos stavile su konzervativnu Narodnu partiju ispred socijalista nakon značajnog napretka otkako je Alberto Nunjez Feijo preuzeo kormilo prošlog aprila.

Ipak, ankete ukazuju na fragmentiran parlament u kojem nijedna stranka ne bi imala dovoljnu većinu da sama vlada.

Oni takođe sugerišu da bi savez bilo teže postići na desnici nego na levici.

Španci će ove godine dva puta izaći na izbore: u maju će se održati opštinski i regionalni izbori, dok će opšti biti u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar