Spaseno 6.055 migranata u Mediteranu, izvučeno devet tela

Italijanska obalska straža saopštila je da je 6.055 migranata spaseno danas iz čamaca kojima su se od obala Libije uputili ka Italiji, što je najveći takav podvig izveden u jednom danu otkakao je izbila migrantska kriza, javile su agencije.

U jučerašnjem saopštenju se navodi i da je iz vode izvučeno devet tela, dok „Lekari bez granica“ navode da je među mrtvima i 23-godišnja trudnica, prenosi AP.

U spasavanju su učestvovali brodovi italijanske obalske straže i mornarice, kao i patrolni brodovi evropske pogranične agencije Fronteks i brodovi nekoliko humanitarnih organizacija.

Većinu plovila činili su gumeni čamci, ali bila su i dva splava.

AFP navodi da se u nevolji našlo 39 camaca, među kojima je bilo i pet ribarskih, krcatih ljudima, većinom Afrikanaca.

Skoro 200 dece je među spasenima sa jednog od ribarskih čamaca, u kojem je bilo oko 720 ljudi, saopštila je nevladina organizacija „SOS Mediteran“.

Većina dece bila je bez pratnje odraslih, a devetoro ih je mlađe od pet godina, dok su od 191 žene najmanje 10 njih trudnice.

Dve žene i jedno dete su evakuisani radi ukazivanja medicinske pomoći nakon što su zadobili teške opekotine usled izlivanja goriva tokom spasavanja, a od opekotina je preminula 23-godišnja trudnica.

Akcija spasavanja izvedena je na treću godišnjicu izbijanja požara na brodu sa izbeglicama kod Lampeduze, kada je poginulo 366 ljudi, a svet se suočio sa dramom koja se odvija u Mediteranu, navodi AFP.

Krijumčari su iskoristili prvi dan mirnog mora posle višednevne bure i na opasan put poslali čamce prepune migranata, koji su im platili u nadu da će stići do evropskih obala.

Istovremeno, zvaničnik libijske obalske straže rekao je da je dvoje dece i devet žena danas poginulo kada se mali brod sa migrantima prevrnuo kod obale Libije na putu ka Italiji.

Za sada je nejasno da li su dva fatalna incidenta povezana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gumeni čamcimediteranspaseni migranti
Komentari (0)
Dodaj komentar