Spejsiks: Preduzete mere da Kijev ne koristi Starlink za kontrolu dronova

VAŠINGTON – Američki proizvođač svemirskih letelica i korporacija za satelitske komunikacije „Spejsiks“ (SpaceX) preduzela je korake da spreči ukrajinsku vojsku da koristi
satelitski internet servis kompanije „Starlink“ za kontrolu dronova u regionu tokom rata sa Rusijom, rekla je predsednica „Spejsiksa“ Gvin Šotvel.
„Starlink“, koji je obezbedio ukrajinskoj vojsci širokopojasne komunikacije u odbrani od ruske vojske, nikada nije trebalo da bude korišćen u vojne svrhe, već humanitarne svrhe, ali su Ukrajinci to iskoristili na načine koji nisu deo bilo kakvog sporazuma, rekla je Šotvel na konferenciji za novinare u sredu u Vašingtonu.

U razgovoru sa novinarima, Šotvel je, povodom izveštaja da je ukrajinska vojska koristila uslugu „Starlinka“ da kontroliše dronove, rekla da je Ukrajina efikasno koristila bespilotne letelice za uočavanje neprijateljskih položaja, gađanje velikog dometa i bacanje bombi i da u vezi sa tim postoje stvari koje se mogu učiniti da bi bila ograničena sposobnost ukrajinske vojske da to radi, kao i da su već učinjene.

Šotvel je odbila da kaže koje mere je „Spejsiks“ preduzeo, preneo je Rojters.

Korišćenje „Starlinka“ za kontrolu dronova prevazišlo je okvire sporazuma postignutog sa ukrajinskom vladom, rekla je Šotvel, podsećajući da je ugovor namenjen za humanitarne svrhe,
kao što je pružanje širokopojasnog interneta bolnicama, bankama i porodicama pogođenim ruskom invazijom.

„Spejsiks“ je privatno isporučio kamione sa „Starlinkovim“ terminalima Ukrajini, omogućavajući vojsci zemlje da komunicira tako što će se povezati sa gotovo 4.000 satelita koje je „Spejsiks“ lansirao u nisku orbitu Zemlje.

Zapadne vlade, uključujući SAD i Francusku, platile su isporuke „Starlink“ terminala Ukrajini pored onih koje je privatno finansirao „Spejsiks“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar