Spikerka koja donosi samo loše vesti: Plače i preti na TV-u (video)

Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban da pogodi ciljeve bilo gde u svetu. Ko je drugi mogao da objaviti naciji tu vest nego slavna korejska tv voditeljka Ri Čun-Hi? U utorak, odevena u tradicionalni hanbok prvo je ‘zagrejala’ gledaoce rečima da za njih ima neke zanimljive vesti koje će objaviti za par minuta. Usledio je propagandni video popraćen glasnom muzikom. Potom je, s prepoznatljivom strašću, uzdignute glave kojom je pokazala ponos objavila svima događaj zbog koga će, kako je rekla,“sva pažnja sveta biti usmerena na našu jaku nuklearnu zemlju“. „Testirali smo interkontinentalnu raketu!“, kazala je i počela da govori u čast i slavu Kim Džong-Una i hvali ga za taj poduhvat.

Najslavnija tv voditeljka Severne Koreje Ri Čun-Hi rođena je 1943. godine i prvo se školovala za glumicu ali je ipak 1971. odabrala televiziju kada se na njoj prvi put i pojavila. Poznata kao „narodna voditeljka“ već četrdeset godina stalno je lice nacionalne televizije. Ri Čun-Hi svaki put na vestima koristi svoj preterano dramatični ton i pozu kako bi objavila novosti.

Ri Čun-Hi bila je uz naciju uz brojne teške trenutke. 1994. godine objavila je vest o smrti vrhovnog vođe Kim Il Sunga, a celo vrijeme dok je čitala vest je nekontrolisano plakala. Potom je 2010. godine stoičkim glasom razuverila naciju da tenzije između Severne i Južne Koreje nisu eskalirale, a onda je godinu dana kasnije opet sva uplakana objavila da je preminuo drugi najveći vođa, Kim Džong Il.

Ipak, 2012. je tada 69-godišnja miljenica nacije u intervjuu za CCTV najavila da ide penziju. Međutim, kada televizija ima neke važne stvari da objavi, poput ove zadnje rakete ili testiranja hidrogenske bombe prošle godine, uvek zovu nju da obavi posao, što ona rado prihvata. „Mnoge voditeljke su mlade i lepe. Primerenije je da se one pojavljuju pred gledaocima“, rekla je Ri Čun-Hi. Na kineskoj televiziji je ujedno i podelila nekoliko svojih tv trikova zbog kojih je postala zaštitni znak malih ekrana Severne Koreje. Rekla je kako svaki voditelj mora da ima svoj lični stil kojim će impresionisati gledaoce.

Takođe je istakla da svaka vest, zavisno o tome o čemu se radi, morati da bude pročitana posebnim tonom glasa: „Kada čitamo DPRK (Demokratska Narodna Republika Koreja, što je službeno ime Severne Koreje), ne smijemo zvučati kao da vičemo, već gledaocima moramo da zvučimo nežno“, istakla je.

Njeni živopisni nastupi na televiziji doneli su joj milione fanova na internetu, a nebrojeno puta su se od njenih tv nastupa napravile parodije i pravi je viralni hit. Zbog toga je postala i međunarodna zvezda, a Brajan Majers, medijski analitičar za severnokorejsku propagandu na Univerzitetu Dongeso je rekao kako je njen glas, dok izgovara ‘teške’ vesti zapravo ispunjen mržnjom. „Na neki način me podseća na ono o čemu je Džrodž Orvel govorio u svojoj „1984“, kada je govorio o dvominutnoj mržnji“, rekao je Majers, a prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Severna Korejavoditeljka
Komentari (0)
Dodaj komentar