Spikerka Ri – Kimova osoba od poverenja (Video)

Kad god Severna Koreja želi da objavi svoja najnovija dostignuća, tu vest naciji saopšti Ri Čun-he, jedina spikerka kojoj taj zadatak već decenijama poveravaju lideri iz vladajuće dinastije Kim.

I Rojters je svojevremeno pisao da je u nepredvidivoj Severnoj Koreji izvesno jedino to što će se, ako Pjongjang upotrebi neklearnu bombu, na televiziji pojaviti ova najpopularnija TV voditeljka i sa karakterističnim prkosnim držanjem pročitati tu vest.

Tako je bilo i pre neki dan, navodi „Dejli mejl“.

Iako se veruje da je danas 69-godišnja Ri u penziji, iskusna TV spikerka se u sredu ponovo pojavila u glavnim vestima Korejske centralne televizije kada je, obučena u tradicionalnu narodnu nošnju, korejski hanbok, sa trijumfalnim osmehom saopštila gledaocima da je „prva hidrogena bomba uspešno testirana 6. januara u 10 sati ujutru“.

Upravo je ona 2010. godine imala zadatak da obavesti sunarodnike o eskalaciji tenzija između Severne i Južne Koreje, a dve godine kasnije sa puno entuzijazma je objavila vest o lansiranju nove rakete dugog dometa.

Tokom duge karijere bilo je povereno i da objavi vest o smrti ranijih severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, što je učinila ne krijući emocije i suze.

Prema nekim medijskim navodima, Ri je počela karijeru kao glumica, a sam Kim Il Sung ju je doveo na televiziju da čita vesti.

Ri živi u Pjongjangu, a pristojna plata za severnokorejske uslove omogućila joj je relativan luksuz među prestoničkom elitom u ovoj siromašnoj i izolovanoj zemlji.

Priča se da vreme provodi podučavajući mlade televizijske spikere, a kako navodi blog „Mašabl“, njeno pojavljivanje u centralnim vestima u sredu ukazuje na značaj koji Pjongjang pridaje informaciji o testiranju hidrogenske bombe.

Prema oceni direktora za Azijske studije na Univerzitetu Džordžtaun, Viktora Ča, činjenica da je Ri vraćena iz penzije na male ekrane baš za ovu priliku nije nimalo slučajnost i pokazuje da severnokorejski režim želi da se vrati tvrdokornoj hladnoratovskoj ideologiji osnivača države i dede današnjeg lidera.

Na državnoj televiziji prvi put se pojavila 1974. godine, a njen glas se može čuti u brojnim propagandnim video-snimcima severnokorejskog državnog aparata.

I dok su drugi spikeri dolazili i prolazili, Ri ili „narodna spikerka“, kako je zovu je u Severnoj Koreji, ostaje nezamenljiva.

„Iz nekog razloga, ona se nije povukla i nije nestala. Kad bi joj se nešto desilo, Severnokorejci možda ne bi znali šta da rade“, zaključuje Martin Vilijamson, urednik sajta Nort Korea Teh.

(Tanjug)

https://www.youtube.com/watch?v=W4u72bqZBhQ

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kim Džong UnnovinarkaSeverna Koreja
Komentari (0)
Dodaj komentar