SPO želi lakši put do državljanstva

Austrije

BEČ, 7.novembra (Tanjug) – Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) ponovo je pokrenula debatu o reformi Zakona o državljanstvu uklanjanjem prepreka za dobijanje austrijskog pasoša.

„Mnogi koji ovde žive već toliko dugo ne smeju da glasaju“, ukazuje SPO, a gradonačelnik Beča i šef SPO u glavnom gradu Mihael Ludvig je za promenu te situacije.

SPO je na konferenciji u Beču usvojila „Povelju demokratije“ i postavila smernice među kojima se zahteva promena Zakona o državljanstvu.

„Sadašnje stanje je nepodnošljivo za SPO „, navodi se u obrazloženju stranke.

„Veliki broj građana u našoj zemlji nema pravo glasa, a u Beču to je čak četvrtina svih stanovnika, među kojima su pre svega radnici. Nemaju pravo glasa jer nemaju austrijsko državljanstvo. A kada žele da postanu državljani suočeni u sa ogromnim preprekama na tom putu. Austrija ima jedan od najrestriktivnijih zakona o državljanstvu u Evropi i isključuje pre svega finansijski slabije grupe“, navodi se u tekstu.

„Zahtevamo moderni zakon o državljanstvu, koji treba da omogući političko učešće“, objasnio je Ludvig.

On je istakao da je neophodno da se socijalni duh unese u Zakon o državljanstvu, jer je posebno zahtev da je neophodno da lice koje želi da dobije austrijsko državljanstvo, nakon oduzimanja svih fiksinh troškova, mora raspolagati sa 933 evra mesečno, što je, kaže, nemoguće ispuniti za zaposlene u određenim privrednim granama.

Ukazao je da je socijalno nepravedno da osobe koje dobro zarađuju ili investitori u Austriji lakše dobijaju državlanstvo nego lica koja obavljaju poslove, na primer, negovatelja, higijeničara, radnika i slično.

Prema njegovim rečima treba postaviti uslove u vezi primanja koji se mogu realno i postići.

U „Povelji demokratije“ SPO zahteva da deca stranaca, čiji je barem jedan roditelj najmanje pet godina legalno u Austriji, treba automatski da dobiju austrijski pasoš.

SPO smatra i da se moraju smanjiti takse za dobijanje državljanstva.

SPO je već jednom pokrenula ozbiljnu debatu na temu, ali je naišla na otpor Narodne partije Austrije (OVP), koja je, kao i Slobodarska partija (FPO) i ovaj put odbila taj zahtev.

Lider FPO u Beču Dominik Nep rekao je da je stari novi zahtev SPO provokacija u vreme kada se tražioci azila sukobljavaju sa policijom, siluju žene, i iskorišćavaju socijalni sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar