Sporazum o garancijama mora biti odobren na referendumu

ISTANBUL – Sporazum o garancijama bezbednosti Ukrajine mora biti odobren na referendumu, izjavio je danas savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

On je na brifingu o rezultatima pregovora sa delegacijom Rusije u Istanbulu rekao da će se implementacija sporazuma o bezbednosnim garancijama odvijati po sledećoj šemi – prvo će biti održan referendum, na kojem će se građani Ukrajine izjasniti o sporazumu, a potom će on biti ratifikovan u parlamentima država koje će biti njegov garant i u parlamentu Ukrajine.

„To je ključno. To jest, moramo dobiti podršku društva kako bi taj sporazum bio zaista konsolidujući za nas“, rekao je Podoljak, prenosi Intefaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, u posebnoj klauzuli sporazuma se predlaže da se fiksira pozicija Ukrajine i Rusije da 15 godina vode bilateralne pregovore o statusu Krima i Sevastopolja.

„Kao posebnu tačku predlažemo ruskoj strani da Ukrajina i Rusija neće koristiti nikakve vojne ili oružane snage tokom perioda dok traju pregovori za rešavanje pitanja Krim“, rekao je Podoljak.

On je dodao da će se o pitanju teritorija samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike razgovarati u okviru pregovora predsednika Ukrajine i Ruske Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar