Srdačan susret Erdogana i Putina

Osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da reše probleme i okrenu novu stranicu.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države – Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnja dve zemlje značajno doprineti rešavanju problema u regionu.

„U regionu veoma mnogo očekuju sa političke tačke gledišta od nas. Verujem da će naša saradnja doprineti razrešenju mnogih problema u svetu“, izjavio je Erdogan.

Povodom nedavnog pokušaja puča u Turskoj, Putin je rekao je Rusija uvek protiv svih nekonstruktivnih akcija. On je podsetio da je među prvima pozvao Erdogana i izrazio podršku prevazilaženju krize nakon vojnog puča u Turskoj, a turski predsednik je rekao da ga je Putinov poziv obradovao.

„Nadam se da će turski narod pod vašim rukovodstvom prevazići krizu“, rekao je Putin Erdoganu, prenosi Sputnjik.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i projekat izgradnje elektrane Akuju.

Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.

Putin i Erdogan će se posle susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.

Do susreta dvojice lidera dolazi posle neuspelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbeglica.

Šta donosi susret Putina i Erdogana?

Sastankom predsednika Rusije i Turske okončava se ledeno doba između dve zemlje do kojeg je došlo zbog obaranja ruskog aviona.

Brzina otopljavanja odnosa iznenađuje eksperte, a motivi su uglavnom ekonomski, ocenjuje Dojče vele.

Zahladneli odnosi Rusije i Turske trajali su oko sedam meseci, otopljavanje nepunih šest sedmica. Kada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u utorak uveče doputuje u Sankt Peterburg i susretne svog kolegu Vladimira Putina, za obojicu će to značiti okret od 180 stepeni. Pokajnik Erdogan je pad na kolena počeo krajem juna pismom koje je uputio Putinu. U njemu je izrazio žaljenje što su turske snage u novembru oborile ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici. Erdogan je u pismu uputio izvinjenje porodicama žrtava. Tada je stradao oficir za oružani sistem kojeg su ustrelili sirijski pobunjenici dok se spuštao padobranom. Takođe, pobunjenici su ubili jednog ruskog pešadinca u misiji spasavanja.

Obaranje aviona ohladilo je odnose između do tog trenutka bliskih partnera. Rusija je reagovala zabranom uvoza turskih životnih namirnica i otkazala sve čarter letove za ovu turističku destinaciju koja je omiljena kod miliona Rusa. Osim toga Moskva je stavila na led dva velika projekta: izgradnju gasovoda kroz Crno more i jedne atomske centrale. Što će se dalje dešavati sa ovim projektima odlučiće lično Putin i Erdogan. Njih dvojica su u međuvremenu nekoliko puta telefonirali, između ostalog i nakon neuspelog vojnog puča kada je Putin podržao svog kolegu.

Ovakve „nagle promene“ u odnosima bi mogle da zbune čak i iskusne promatrače, piše moskovski komentator Fjodor Lukjanov u časopisu Rusija u globalnoj politici. „Ako je potrebno i najoštrije reči mogu jednostavno biti zaboravljene.“ Ovo je bilo moguće između ostalog jer je Turska, osim formalnog izvinjenja, delimično ispunila dva dodatna uslova Moskve, kažu ruski promatrači. Tako su odgovorni piloti za obaranje ruskog borbenog aviona smešteni u zatvor, a osim toga Ankara je naznačila da je spremna za razgovore o odšteti.

Aktuelni razvoj događaja u Turskoj zemlju će dalje gurnuti u pravcu Moskve, smatraju analitičari. Misli se na kritike EU i SAD na račun Erdogana zbog osvetničkog pohoda koji sprovodi nakon neuspelog puča. Rusija bi čak mogla da postane novi oslonac za Tursku, smatra Viktor Nadein-Rajevskij iz ruskog Instituta za studije Crnomorskog i Kaspijskog regiona. „U novije vreme se govorilo o članstvu Turske u Šangajskoj organizaciji za saradnju i Evroazijskoj ekonomskoj uniji“, kaže on za DW. U obe organizacije je Rusija pokretačka snaga.

No lako je dogovoriti se kod ekonomskih tema gde obe zemlje profitiraju. Politika bi mogla da bude problem, dodaje Nadein-Rajevski. „Glavni problem je Sirija“, naglašava ovaj ekspert. Stvari su, kaže, nepromenjene: Turska želi promenu vlasti u Damasku, dok Rusija i vojno podržava sirijskog predsednika Asada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ErdoganrusijaVladimir Putin
Komentari (0)
Dodaj komentar