Srebrenička udruženja: Zaustavite rušenje Inckovog zakona

SARAJEVO – Srebrenčka udruženja, među kojima su i Majke enklava Srebrenica i Žepa, ponovo traže od međunarodnih zvaničnika da, kako kažu, zaustave pokušaj rušenja nametnutog tzv. „Inzkovog zakona“ o sankcionisanju i zabrani negiranja Srebrenice.

Uz zahvalnost međunarodnim predstavnicima za, kako kažu, nemerljiv doprinos da se u BiH i svetu „osujeti i zaustavi negiranje genocida i holokausta, a posebno negiranje nasleđa i presuda međunarodnih sudova“, navode da su članovi Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda nedavno glasali za ukidanje ovog zakona.

Navodeći imena srpskih i hrvatskih poslanika u parlamentu BiH, koji su glasali za ukidanje nametnutog tzv. „Inckovog zakona“, u pismu međunarodnoj zajednici tvrde da su „oni poznati negatori nasleđa ICTY iz Haga…“.

Međunarodne predstavnike obaveštavaju da se u, kako kažu, „srcu Evrope traži ukidanje zakona koji zabranjuje negiranje haških i nirnberških presuda“.

„Navedene politike koje traže ukidanje zakona su iskoristile nametanje ‘Inckovog zakona’ kao povod da naprave najveću krizu u BiH od Dejtonskog sporazuma s mogućnošću ponovnog ataka na suverenitet BiH“, navode u pismu i mole da međunarodni predstavnici razmisle da li bi u cilju prevencije, UN sudu MICT nasledniku ICTY , trebalo da vrate ovlašćenje za podizanje optužnica koje su ukinute 2004., prenela je sarajevska N1 tv.

Pisma su upućena predstavnicima Ujedinjenih Nacija, Evropske unije, Predstavnicima ICTY /MICT, javnim ličnostima, međunarodnim ekspertima, profesorima, akademicima, predstavnicima NVO-a, novinarima, tužiocima, sudijama, advokatima iz celog sveta, regiona i BiH, kao i isvedocima i, kako navode, žrtvama i učesnicima konferencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar