Sri Lanka: Bivši predsednik osuđen zato što nije sprečio terorističke napade

KOLOMBO – Vrhovni sud Šri Lanke osudio je bivšeg predsednika Maithripalu Sirisenu i još četiri visoka državna funkcionera jer nisu sprečili teroristički napad 2019. godine u kome je poginulo najmanje 290 ljudi.

Prema jučerašnjoj presudi, Sirisena je odgovoran zato što nije preduzeo odgovarajuće mere da spreči teroristički napad, iako je imao verodostojna upozorenja obaveštajnih službi, prenosi CNN.

Sirisena će morati da isplati oko 252.000 evra porodicama žrtava terorističkog napada, dok će ostali funkcioneri morati da uplate ukupno oko 530.000 evra u iste svrhe.

Sud je takođe presudio da vlada mora da preduzme „odgovarajuće disciplinarne mere“ protiv bivšeg šefa obaveštajne službe Sri Lanke Nilante Džajavardena zbog njegovih „propusta i grešaka.“

Teroristički napad na Šri Lanki se odigrao na Uskrs 2019. godine, kada je više bombi eksplodiralo u crkvama i hotelima širom zemlje i odnelo živote skoro 300 osoba.

Vlada Šri Lanke je posle napada priznala da je dobila upozorenja o mogućem terorističkom napadu od više obaveštajnih službi, između ostalog i iz Indije i SAD.

Napadači su, prema informacijama Šri Lanke, povezani sa takozvanom Islamskom državom, a cilj njihovih napada je bila hrišćanska manjina koja predstavlja 10 odsto populacije u zemlji.

Sudski proces sa 25 osoba optuženih za pripremu terorističkog napada je prekinut prošle godine, a sud tek treba da donese presudu za ovaj slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar