Srpske vozačke dozvole uskoro će biti priznate u Nemačkoj

Srpski državljani će uskoro moći da zamene vozacku dozvolu za nemačku bez polaganja testa, piše Dojče vele navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, nakon čega će isto biti učinjeno u Beogradu.

DW navodi da Nemacka ima zakljucen bilateralni sporazum o medusobnom priznavanju vozackih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada.., ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo.

Kako za DW kažu zvanicnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja. To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

„Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, medutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta“, navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrduju da se čeka potpis iz Berlina.

„Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu“, odgovaraju na upit DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nemačkavozačke dozvole
Komentari (0)
Dodaj komentar