Šta će biti sa sredstvima blokiranim u pljački INE

ZAGREB – Advokat Anto Nobilo kaže da postoje dva moguća scenarija kada je reč o novcu blokiranom u istorijskoj pljački INE, a koji će biti ostvaren zavisi, kaže, od toga šta će se dokazati na sudu.

Reč je o blokadi 813 miliona kuna (jedan evro vredi nešto više od 7,5 kuna) u aferi preprodaje gasa INE, što je najveća pljačka od kada postoji Ured za sprečavanje pranja novca. Novac je na računima u osam različitih banaka.

Prema rečima Nobila, INA može da istakne svoj oštetni zahtev, i ako uspe da dokaže da je za oštećena za 813 miliona kuna, taj se novac vraća oštećenoj kompaniji.

„Ukoliko uspe da dokaže da je INA oštećena samo za deo novca, preostali deo predstavlja protivpravno stečenu imovinsku korist i ide u državni budžet“, pojasnio je Nobilo za hrvatski portal Dnevnik.

Budući da, kako kaže, krivični postupak traje, situaciju treba proceniti, ali je uveren da će INA ostvariti barem delimični povraćaj novca. „Mislim da je INA oštećena za 200 miliona kuna sigurno, i da će to uspeti da dokaže, a za ostalo ćemo videti“, rekao je Nobilo.

Međutim, ako je gas prodavan drugim subjektima pod ugovornom obvezom, situacija se komplikuje. „Da, u tom slučaju, INA nije oštećena jer je sklopljena ugovorna obaveza. Ali, to se sve može rešiti krivičnim postupkom, samo treba dobro proceniti“, naveo je.

„Dobra stvar u celoj priči je da novac nije odlepršao, da identifikovan i da su računi na vreme blokirani“, kaže Nobilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar