Šta čovek komunizma, Božo Jaredić, zamera Porfiriju

PODGORICA – Jedan od osnivača nevladine organizacije „Crnogorski zbor“ i nekada generalni sekretar aktuelnog crnogorskog predsednika iz perioda komunizma, Božo Jaredić, zamerio je patrijarhu srpskom Porfiriju zbog izjave da je bivsa vlast u Crnoj Gori nametanjem Zakona o slobodi veroispovesti imala nameru da otme imovinu SPC.

Porfirije je u prvom intervjuu posle ustoličenja, za RTS rekao da je dobro što je taj zakon izmenjen i da će takve namere biti zaustavljene.

U pismu upućenom patrijarhu Porfiriju, Jaredić izražava nadu da novi poglavar SPC neće, kako kaže, govoriti kao njegovi prethodnici „da su Crnogorci izmišljena nacija, komunistička kopilad, da je Srbima u CG bilo gore nego u NDH ili pod Turcima…“.

Jaredić veruje da se patrijarh Porfirije neće kao što, kako kaže, „čini aktuelna vlast u Srbiji, od Crne Gore da gradite još jednu srpsku zemlju i da se nećete preko SPC uključiti u posrbljavanje CG kao što je to radio Amfilohije Radović…“.

Od poglavara SPC očekuje da bi trebalo da bude prvi koji bi, kako smatra, priznao da svaka država treba da ima crkvu sa nacionalnim predznakom.

U Crnoj Gori su se, kaže, ponadali da je Porfirije, kojeg smatra hrabrim i poredi ga hrabrošću rimskog pape, jedan „od savremenih verskih poglavara i da će sa više senzibiliteta graditi odnose sa CG i Crnogorcima“.

U to je, dodao je, poverovao i predsednik države Milo Đukanović, kada je mu je čestitao izbor i izrazio nadu u Porfirijevu dobru nameru i odnos prema Crnoj Gori.

„Imajte da umu da je Crna Gora samostalna i suverena građanska država, istina sada pod neviđenim pritiskom od srpske medijske propagande i velikosrpskih nacionalnih pretenzija. Svakako uz pomoć crnogorskih posrbica. Očekujemo da ćete pokazati da ste i božji čovjek, a ne samo Srbin“, tvrdi, između ostalog, Jaredić, preneo je podgorički portal CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar