Šta se događa u Venecueli?

KARAKAS – Na ulicama Venecuele danas je mirnije nego inače, a mnoga preduzeća su i dalje otvorena uprkos pozivu opozicije za održavanjem nacionalnog štrajka protiv ekonomskih mera koje je najavio predsednik Nikolas Maduro.

Venecuelanske vlasti su juče, kao odgovor na hiperinflaciju, „zbrisale“ pet nula sa domaće valute, u sklopu širih mera za rešavanje problema ekonomske krize u zemlji, podseća agencija Rojters.

Opozicija je takav plan vlade nazvala „neadekvatnim“, u uslovima kada je inflacija premašila 82.000 odsto, zbog čega je apelovala na jednodnevnu obustavu svih komercijalnih aktivnosti.

„Ne idite na posao, imate pravo da protestujete jer je u pitanju vaš život, vaša budućnost i važa zemlja. Pobunite se!“, poručila je opoziciona stranka Popular Vil na svom nalogu na Tviteru.

Maduro je juče proglasio nacionalni praznik za banke i potrošače kako bi se privikli na novu cenovnu šemu, prema kojoj pojedini artikli koji su prošle nedelje koštali 1.000.000 bolivara sada koštaju 10 bolivara.

Kolaps nekadašnje ekonomije u usponu doveo je do gladi i šrenja zaraza u zemlji, prouzrokujući egzodus stanovništva u susedne zemlje.

U poslednjih nekoliko dana, Ekvador i Peru su za građane Venecuele pooštrili zahteve za dodelu viza, a stanovnici brazilske pogranične oblasti napali su venecuelanske migrante u subotu, nakon što je lokalni vlasnik radnje opljačkan, prebijen i potom izboden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar