Šta se zaista desilo studentu Otu Vormbiru u Severnoj Koreji? (video)

Nakon potresne vesti o smrti 22-godišnjeg studenta Ota Vormbira, oslobođenog nakon 17 meseci pritvora u Severnoj Koreji, ceo svet se pita šta mu se tamo dogodilo. Na internetu je objavljen snimak Ota i grupe prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima u Severnoj Koreji, poslednji snimak pre hapšenja nesrećnog američkog studenta.

„Ovo je Oto koga znam i volim. Ovo je moj brat“, napisao je Ostin Vormbir, koji je objavio video snimljen tokom trodnevnog putovanja studenata krajem 2015. godine.

Dva meseca kasnije, objavljen je drugi snimak mladića koji u suzama preklinje vladu Severne Koreje za oproštaj. Oto se zahvalio vladi na „prilici da se izvini za svoj zločin, moli za oproštaj i pomoć u spašavanju sopstvenog života“.

Student je izjavio da je pokušao da ukrade propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao „uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda“.

U suzama je rekao: „Počinio sam najveću grešku u svom životu, ali ja sam samo čovek“. Nakon 17 meseci zatočeništva, Oto je vraćen u SAD 13. juna, ali tada je već bio u komi i nije mogao da komunicira zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu.

Američki senator Džon Mekejn je izjavio: „Oto Vormbir, američki građanin, ubijen je od režima Kim Džong-Una. U poslednjoj godini svog života proživeo je noćnu moru u kojoj je korejski narod zarobljen već 70 godina“.

Bivši predsednički kandidat Marko Rubio je Otovu smrt nazvao „državnim ubistvom“.

Severna Koreja još uvek drži u zatočeništvu nekoliko američkih građana, a izgleda da SAD nisu u stanju da im pomognu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oto vormbirSeverna Koreja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Pa stje isao tsmo gde je diktatura.I stoje hteo taj poster koji nije njegov.Hteo se sprdati sa rezimom kada se vrati kuvi.E tomu se obilo o hlavu. Jadan studfnt koji nemisli svojom glavom.