Štapovima i biblijom protiv narkomanije u Mjanmaru

„Naoružani“ štapovima i biblijom, dobrovoljci uz podršku crkve uzimaju u svoje ruke borbu protiv „heroinske epidemije“ na severu Mjanmara čime se produbljuju posledice trgovine drogom koja već pothranjuje sukob i korupciju u regionu.

Narkomanija je dostigla ogromne razmere u pograničnoj državi Kačin u Mjanmaru koji je, po svoj prilici, postao zavisan od sopstvenog proizvoda – opijuma, čiji je drugi najveći proizvođač u svetu, posle Avganistana, prenosi AFP.

Na obalama reke Iravadi, stanovnici sela Kačo u državi Kačin pažljivo hodaju među gomilom dokaza zavisnosti od narkotika – špricevima razbacanim po pešačkoj stazi i ispod drveća.

„Mladi ljudi ovde nemaju budućnst“, kaže neimenovani lokalni zvaničnik čiji je 18-godišnji unuk zavisnik od heroina, koji je u Kačinu među najčistijim u svetu.

Međutim, pored narkotičke krize, stanovnici sela sada žive u strahu od hrišćanske organizacije za borbu protiv droge pod nazivom „Pat Jasan“, nakon što su desetine muškaraca u maskirnim uniformama nedavno upale u selo sa štapovima u rukama i opkolile osumnjičene narkomane.

Tu organizaciju je prošle godine osnovala moćna kačinska Baptistička crkva sa zadatkom da primeni „šok terapiju“ na region „navučen“ na drogu.

Sada „Pat Jasan“, kako tvrdi, ima 100.000 članova, a čelnik kancelarije te organizacije u glavnom gradu države Kačin Ru Tav izražava uverenje da je reč o zaveri sa ciljem da se „kačinska omladina pobije drogom“, dodavši da je dve trećine njegovih drugova iz detinjstva umrlo od posledica drogiranja.

U Kačinu bogatom rudama, rudari lako postaju zavisni od heroina, očajni zbog teških uslova u kojima obavljaju ovaj opasan posao, navodi francuska agencija uz napomenu da oko petina od 80.000 Mjanmaraca koji se drogiraju boluje od HIV-a.

Proizvodnja narkotika odavno u toj zemlji raspiruje rat u kojem učestvuju i etničke oružane grupe i mjanmarska vojska u državi Šan, nadomak „zlatnog trougla“ i granice sa Kinom.

Tom Kramer iz Transnacionalnog instituta, grupe za zaštitu ljudskih prava, kaže da mjanmarska vojska, podržavajući milicije u državi Šan gde se proizvodi heroin i amfetamin, „podstiče trgovinu drogom umesto da je suzbija“.

Trgovina drogom bi trebalo da bude prioritet vlade koja bude oformljena posle ključnih opštih izbora koji će Mjanjmaru biti održani 8. novembra, smatra jedan zapadni diplomata, koji upozorava da bi to moglo da „uništi tu zemlju“.

Međutim, narkotička kriza nije bila u prvom planu kada je opoziciona liderka Aung San Su Chi početkom meseca otpočela izbornu kampanju u Kačinu, ukazuje francuska agencija.

Osiromašeni farmeri na severu Mjanmara, inače, nemaju mnogo održivih alterantiva za uzgajanje opijuma, droge koja je visoko vrednovana u lokalnoj kulturi i koristi se za ublažavanje bolova.

Uzgajanje maka je u Mjanmaru udvostručeno od 2006. godine, a karteli sada prave i milione tableta metamfetamina, lako profitirajući u zemlji ogrezloj u korupciji, zaključuje Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Mjanmarnarkomanija
Komentari (0)
Dodaj komentar