Štrahe radi na svom povratku u politiku

BEČ – Nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je bio prinuđen da, zbog korupcionaške afere „Ibica“, podnese ostvku na sve politički funkcije, očigledno radi na svom političkom povratku.

Štrahe se protelih dana, kako prenose mediji, sastao sa austrijsko-kanadskim milijarderom Frankom Stronahom.

Stronah je imao sopstvenu stranku “Tim Stronah” u koju je od 2012.investirao 20 miliona evra, a 2017. je partiji u potpunosti zavrnuo finansijsku slavinu, posle čega se i ugasila.

Štrahe se sa Stronahom sastao u prisustvu svoje supruge Filipe koja je poslanik u aktuelnom sazivu austrijskog parlamenta, a koja je nekada radila za milijardera.

Štrahe tvrdi da je sa Stronahom razgovarao o ekonomskoj i socijalnoj budućnosti zemlje, smanjenju poreza i učešću radnika u odlučivanju u firmama.

Nakon tog sastanka, preko društvenih mreža, Štrahe je pozvao stranku da omogući da članovi stranke, to jest „baza“, odluči o njegovom povratku na čelo FPO, on se sastao, tajno, sa austrijsko-kanadskim milijarderom Frenkom Stronahom.

Zbog sastanka sa Stronahom, I Štraheovim izjavama, spekuliše se da bi milijarder mogao da finansijski održi stranku koju bi Štrahe mogao osnovati.

Štrahe se, kako prenose mediji, u proteklo vreme sastao i sa nizom funkcionera FPO.

U FPO, zbog „opasnosti“ od povratak Štrahea sve su glasniji zahtevi funkcionera za njegovim isključenjem iz stranke.

To isključenje moglo bi dovesti do podela u FPO, što bi dalje oslabilo stranku, posebno pred bečke izbore, koji treba da se održe iduće godine.

Ako Štrahe osnuje svoju stranku, za šta mu je potrebna finansijska podrška, koju je možda tražio od Stronaha, on će sigurno odvući veliki broj glasova FPO, koja je, posle afere « Ibica » pogođena stalnim padom popularnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar