Štraheov savetnik: Reagovaćemo ako Priština opet pokuša da uđe u Unesko (video)

Slobodarska partija Austrije nada se da će novi saziv Evropskog parlamenta doneti povratak suverenizmu i Evropi nacija, a među kandidatima te stranke za evropske izbore je i dvoje Srba — Vesna Šuster i Konstantin Dobrilović, savetnik vicekancelara Austrije Hajnca Kristijana Štrahea.

Dobrilović očekuje da će Štraheova Slobodarska partija povećati broj svojih predstavnika u Evropskom parlamentu sa sadašnjih četiri na 6-7, te da će sa partnerima iz drugih zemalja poput Alternative za Nemačku, Lige italijanskog vicepremijera Matea Salvinija i partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen ostvariti dobar rezultat i postati značajna snaga u Evropi. Na pitanje kakve poruke njegova partija šalje biračima pred izbore, Dobrilović odgovara:

„Danas imamo slučaj da se dosta toga odlučuje u Briselu, a ne u parlamentima pojedinačnih država. Naša poruka je: ko voli Austriju glasaće za Slobodarsku stranku, jer želimo da vratimo nadležnosti tako da ćemo se mi truditi, kao i naši partneri u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, da takve poruke pošaljemo građanima i da Evropa ostane na temeljima tradicije hrišćanstva i svoje kulture.“

On u emisiji „Sputnjik intervju“ ističe da je to poruka i za Srbe koji žive u Austriji, a ima ih oko 300.000, pri čemu je samo u Beču 70.000 njih sa pravom glasa.

Kako naglašava, iako Slobodarsku partiju često zovu antievropskom, ona je zapravo proevropska, jer je za EU koja će se približiti narodu, umesto što kao aktuelna Evropska komisija živi u nekom svom svetu, daleko od realnosti.

Na pitanje zašto se u Evropi preko medija širi strah od stranaka sličnih Slobodarskoj, Dobrilović podseća da je tako bilo i za austrijske izbore, pa se pokazalo da je plašenje naroda bilo bespotrebno.

„Pokušaće da nas i na ovim izborima satanizuju da smo ekstremna desnica, ali to je bez osnova. Da smo ekstremna desnica i antimigrantska stranka gospođa Šuster i ja ne bismo imali prilike da se kandidujemo“, objašnjava on.

Ukoliko uđe u Evropski parlament baviće se, kaže, pitanjima Jugoistočne Evrope i Srbije, ali i odnosima s Ruskom Federacijom.

„Rusija je prirodni partner Austrije. Fatalna je greška EU kad je uvela sankcije Rusiji. Mi želimo i trudimo se da sa evropskim partnerima dođemo do koncenzusa da se te sankcije ukinu“, poručuje naš sagovornik.

Dobrilović se osvrnuo i na činjenicu da Slobodarska partija i Štrahe, koji važe za prijatelje Srba, po ulasku u Vladu Austrije ipak nisu uspeli da promene stav Vlade u Beču po pitanju Kosova i Metohije.

„Štrahe je zaista prijatelj Srbije i srpskog naroda i to je pokazao u najtežim trenucima kada se srpski narod borio oko nezavisnosti Kosova. On je čak dizao u Parlamentu Austrije kalendar sa spaljenim srpskim manastirima i upozoravao austrijsku i ostale evropske vlade da to ne rade i da je to fatalna priča za celu Evropu. Zašto se nije povuklo priznanje KiM? On kao potpredsednik Vlade i mi kao junior partner moramo da ulazimo u kompromise s kancelarom. Ne znači da se to pitanje neće razmatrati, ali u ovom trenutku Austrija je priznala nezavisnost Kosova i to je nažalost status kvo“, objašnjava Dobrilović.

Pitamo ga i šta je Štrahe rekao kancelaru Sebastijanu Kurcu kad je ovaj sa Hašimom Tačijem unapred slavio prijem Kosova u Interpol do koga nije došlo.

„Štrahe jeste rekao ministru Ivici Dačiću da će se potruditi da ne dođe do toga i da će se truditi da Austrija ostane neutralna, ali šta je Kurc kasnije dogovarao sa ostalima mi to ne znamo. Situacija je zaista bila nezgodna. Ali da naglasim: kao junior partner nismo mogli da to ispromovišemo, što ne znači da nećemo da reagujemo kad bude došlo na dnevni red pitanje Uneska ili ostalih stvari koje se tiču Kosova i Metohije“, konstatuje Dobrilović.

On podseća i na dobre odnose koje Slobodarska stranka ima sa Republikom Srpskom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

„Stav naše stranke je da poštujemo integritet BiH sa dve jedinice, ali protivimo se kad god se diže glas protiv Republike Srpske — da joj se ugasi ime ili nadležnosti, jer je to Dejtonskim sporazumom zapečaćeno i ne treba menjati stvari i otvarati nove Pandorine kutije“, navodi gost „Sputnjik intervjua“.

Objašnjava i formulu vojne neutralnosti kojoj Austrija ostaje verna, a koja opovrgava tvrdnje atlantističkih krugova da je nemoguće očuvati bezbednost u zemlji ako nisi u NATO-u. Kako napominje, tu priču šire oni koji proturaju tezu da treba ući u NATO kako bi ušao u EU.

„To nema veze jedno s drugim i zemljama regiona kažemo da toga ne moraju da se plaše. Austrija je najbolji primer da je to moguće“, poručuje Konstantin Dobrilović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

austrijaPrištinaunesko
Komentari (0)
Dodaj komentar