Stravično: Otete, doterane i poslate u smrt – ovako pripremaju žene samoubice

Falmata je samo jedna od više stotina mladih žena u Nigeriji, uglavnom tinejdžerki, koje su oteli ekstremisti kako bi izvele njihovu samoubilačku misiju.

Ona je, međutim, pravim čudom preživela i ispričala svoju priču za britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Otkrivajući u ispovesti detalje otmice, kada su je sa 13 godina presrela dvojica muškaraca na motoru, u trenutku kada je išla u posetu rođacima, u blizini granice sa Kamerunom, Falmata je navela da je, nakon višesatne vožnje, priklještena između dvojice muškaraca, odvedena duboko u jednu šumu, da bi na kraju stigla do velikog kampa, o kome nije imala predstavu čemu služi.

„Bilo je mnogo šatora i improvizovanih kuća. Devojke su bile u šatorima, a u mom ih je bilo devet“, rekla je ona.

Kamp je pripadao militantnoj grupi Boko haram, koja teroriše severnu Nigeriju s ciljem stvaranja nove Islamske države.

Falmata kaže da je pokušala da pobegne, ali da nije bilo šanse, jer su militanti bili svuda.

Ubrzo je pred nju stavljen „izbor“ – udaja za militanta ili odlazak u misiju.

„Odbila sam da se udam, rekavši da sam premlada za to“, priča Falmata. Problem je, međutim, bio u tome što nije znala šta je to misija.

Život u kampu je bio užasan, stalno su ih plašili da će doći vladine snage i sve ih pobiti. Dnevni život odvijao se monotono – ustani, čisti, moli se, čisti, moli se….

Ta monotonija je, međutim, prekinuta jednog dana, kada je Falmati, kako kaže, prišao jedan terorista i rekao da ide da se pripremi za važnu misiju.

Odvedena je u „salon za ulepšavanje“ otetih devojaka na sređivanje kose, noktiju i šminkanje, zbog čega je Falmata mislila da je ipak spremaju za udaju.

To ulepšavanje trajalo je dva dana, a kada je završeno, umesto muža, kako je mislila, Falmati je oko struka okačen eksploziv.

„Možeš da biraš kako želiš da se središ, to dopuštaju, pre nego što ti okače eksploziv“, kazala je Falmata.

Poslata je na misiju – da se digne u vazduh u gomili „nevernika“ i rečeno joj je da će, ako to uradi, otići direktno u raj.

U ruci je držala mali detonator. Dok je hodala prema gomili ljudi u obližnjem gradiću, mislila je šta da radi, da li da pobegne ili izvede napad. Odabrala je da pobegne.

Prišla je dvojici muškaraca i zamolila ih da joj pomognu da skine eksploziv, ali nije znala je da su ta dvojica bila pripadnici takođe Boko harama, ali druge grupe. I tako je Falmata oteta po drugi put.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, veruje se da je 16-godišnja Sana Mehajdali prva žena samoubica koja se raznela bombom i tom prilikom ubila dvojicu izraelskih vojnika u Libanu.

Ostalo je istorija, navodi Bi-Bi-Si, jer od tada militanti poput Hezbolaha, Tamilskih tigrova u Šri Lanki, Hamasa, Crnih udovica u Čečeniji sve više počinju da koriste žene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eksplozivsamoubice
Komentari (0)
Dodaj komentar