Sud u Strazburu sutra presuđuje o deportacijama

PODGORICA – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu sutra će objaviti presudu u predmetu „Krdžalija i drugi protiv Crne Gore“ za slučaj deportacije izbeglica iz Crne Gore, najavljeno je na sajtu ovog suda.

Predstavka je podneta 8. decembra 2013. godine, a povod je deportacija članova porodica podnositeljki predstavke od crnogorskih nadležnih organa vlastima u Republici Srpskoj u maju 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, gde su oni kasnije bili ubijeni ili su nestali, preneo je portal RTCG.

Predstavkom je, navodi se, obuhvaćeno ukupno devet podnositeljki, koje su se žalile na povredu procesnog aspekta člana dva i tri Konvencije, zbog nedostatka delotvorne istrage događaja koji je označen kao deportacija građana muslimanske veroispovesti.

„Žalbe podnositeljki predstavke se odnose na propust nadležnih državnih organa da temeljno istraže okolnosti pod kojima su nezakonito uhapšeni i stradali članovi njihovih porodica, kao i na propust da se preduzmu sve razumne i potrebne mere da se taj događaj istraži i kazni“, navodi se u izveštaju.

S obzirom na to da se radilo o državljanima Bosne i Hercegovine, Evropski sud, vodeći se članom 36 stav 1 Konvencije prema kome Visoka strana ugovornica čiji je državljanin podnosilac predstavke može podneti pisana zapažanja i može učestvovati u raspravi u predmetima pred Većem ili Velikim viećem, pozvao je Vladu Bosne i Hercegovine da se izjasni o navedenom događaju.

“Vlada Bosne i Hercegovine je iskoristila svoje pravo, umešala se kao treća strana i dostavila izjašnjenje u kojem je dala svoje viđenje predmetnog događaja, tražeći direktno od Evropskog suda da se zbog značaja pravnog pitanja predmet ustupi Velikom veću. Iako su zapažanja i opservacije vlade završene i poslate Evropskom sudu tokom prvog kvartala 2019. godine, u navedenom predmetu još nije doneta odluka” piše u izveštaju crnogorskog predstavnika pri Sudu iz 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar