Sudan: Održaćemo sastanak sa Izraelom u narednim nedeljama

KAIRO – Sudanski i izraleski zvaničnici sastaće se u narednih nekoliko nedelja kako bi razgovarali o saradnji i zajedničkim interesima dva naroda, saopštilo je sudansko ministarstvo spoljnih poslova.

Sudansko ministarsvo spoljnih poslova je saopštilo da će se dogovori o saradnji odnositi na poljoprivredu, trgovinu, avijaciju i migracije, ali tačno vreme i mesto sastanka nije navedeno, piše AP.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će SAD sa svojim međunarodnim partnerima raditi na rasterećenju spoljnog duga zemlje, koji premašuje 50,6 miliona evra (60 miliona dolara). Osim toga, SAD i Izrael će pomoći Sudanu da izgradi demokratsko društvo, poveća bezbednost hrane, kao i u borbi protiv terorizma.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je danas na Tviteru napisao da će Izrael Sudanu odmah poslati pšenicu u vrednosti od 4,2 miliona evra (pet miliona dolara).

Saopštenje sudanskog ministarstva usledilo je tri dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio da će Sudan početi proces normalizacije odnosa sa Izraelom.

Sudan je treća arapska zemlja koja će u poslednje vreme normalizovati odnose sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su sporazum sa tom zemljom potpisali u Vašingtonu 15. septembra. Ranije su to učinili Egipat i Jordan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar