Sudija u SAD odredio kauciju za britanskog sajber eksperta

Sudija u Las Vegasu odredio je kauciju u visini od 30.000 dolara za poznatog britanskog istraživača na polju sajber bezbednosti, 23. godišnjeg Markusa Hačinsa, koji je optužen za reklamiranje i prodaju kompjuterskog virusa za krađu bankarskih podataka i informacija o kreditnim karticama.

Hačins je stekao slavu u hakerskoj zajednici u maju, kada je neutralisao globalni hakerski napad „VonaKraj“ (WannaCry), a u sredu je uhapšen po američkoj optužnici za širenje drugog kompjuterskog virusa.

Njegov advokat Adrijan Lobo rekla je novinarima da Hačins nije pušten u petak, nakon što je sudija ranije juče doneo odluku o kauciji, jer, kako je objasnila, njegov pravni tim nije imao dovoljno vremena da uplati kauciju, već će biti pušten u ponedeljak, prenosi Rojters.

Hačinsu će na slobodi biti zabranjena upotreba kompjutera i pristup internetu, navodi britanska agencija.

Hačins, koji je na internetu poznat i pod nadimkom „Malver Tek“, optužen je 12. jula zajedno sa još neimenovanom osobom, a u sredu je uhapšen u Las Vegasu, gde su se održavale godišnje bezbednosne konvencije.

Optužen je da je reklamirao i distribuirao virus poznati kao „Kronos“ od jula 2014. do 2015. i izvlačio korist iz toga.

„Kronos“ je, nakon što bi ga žrtva hakerskog napada skinula iz priloga mejla, napao njen kompjuterski sistem i omogućio krađu bankarskih podataka i informacija o kreditnim karticama žrtve, koji su se potom mogli koristiti za podizanje novca sa njenih bankovnih računa.

Hačinsu se, međutim, pripisuje u zaslugu da je u maju otkrio ozloglašeni globalni hakerski virus „VonaKraj“ i efikasno ga zaustavio, nakon što je taj virus zarazio stotine hiljada računara i doveo do haosa u fabrikama automobila, bolnicama, prodavnicama i školama u više od 150 zemalja.

Vest o Hačinsovom hapšenju u sredu je šokirala druge istraživače na polju sajber bezbednosti, među kojima su se mnogi založili za njegovu odbranu pred sudom, izrazivši uverenje da on nikada nije učestvovao u sajber kriminalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kaucijasadsajber napad
Komentari (0)
Dodaj komentar