Sudija upozorio advokate OVK i tužioce na pristojnost

HAG – Deveta statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji u toku je u Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu.

Na početku rasprave, na kojoj će se raspravljati o istragama i dokazima, sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je primetio da se na prethodnim konferencijama rasprava u sudnici „razlila u lično intonirane napade između sudija i tužilaca“.

Tačijev advokat traži raspravu o kosovskoj policiji

Advokat Gregori Kiho, koji brani nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija, zatražio je danas na statusnoj konferneciji od suda da zakaže javnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo da li je kosovska policija sposobna da obezbedi nadzor nad poštovanjem uslova za prebacivanje u kućni pritvor Tačija i ostalih, ili nije, kako to tvrdi tužilaštvo.

„Zašto nijedan kosovski Albanac nije još pušten na privremenu slobodu, iako su i kosovski Albanci i Srbi bili puštani iz pritvora Haškog tribunala? Zašto nema uslova za to? Želimo da na javnoj sednici čujemo šta su to rezerve tužilaštva u vezi sa kosovskom policijom i razlozi zašto optuženi ne mogu da odu kući“, rekao je Kiho.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar