Suđenje Felisijenu Kabugi obustavljeno zbog njegovog zdravlja

HAG – Sudije u Hagu moraju da odluče o nastavku postupka nakon što je 87-godišnjem bivšem ruandskom biznismenu Felisijenu Kabugi, optuženom za ratne zločine nad Tutsima dijagnostifikovana demencija.

U poverljivom izveštaju dostavljenom 3. marta sudijama Mehanizma Ujedinjenih nacija nadležnim za vođenje poslednjih suđenja Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (ICTR), dva psihijatra i neurolog su zaključili da Felisijen Kabuga pati od „demencije“ vaskularnog porekla i ne bi bio sposoban za suđenje, prenosi Mond.

Kabuga takođe boluje od dijabetesa i upravo je prezimio sa upalom pluća.

Predstavnici odbrane i tužioci će se 30. marta izjasniti o zdravstvenom stanju Kabuge, a zatim će se sudije povući kako bi odlučili o nastavku suđenja.

Bez obzira na to što sudije žele da ovo suđenje privedu kraju, „neće biti moguće zaustaviti ili preokrenuti promene koje smo mogli da primetimo u mozgu gospodina Kabuge “, izjavila je psihijatar Gilijan Mezej na juče održanom ročištu.

Optuženi često nije prisutan na sudu, ali postupak prati video-konferencijom iz zatvorske bolnice.

Njegov advokat, Emanuel Altit, navodi da mu je jasno da njegov klijent nije u stanju da odgovara na složenija pitanja s obzirom na svoje trenutne kognitivne sposobnosti.

Od početka suđenja krajem septembra 2022. godine, zbog zdravstvenog stanja Kabuge samo šest sati nedeljno je posvećeno saslušanjima, a do sada su saslušana samo 24 svedoka.

Predsedavajući sudija, Britanac Ijan Bonomi, traži rešenja kako ovaj slučaj ne bi bio zatvoren bez presude.

U Engleskoj, ako je optuženi „nesposoban da se izjasni“ , sudije mogu da organizuju takozvano „suđenje činjenicama“.

U ovom slučaju ne bi trebalo da prisustvuje optuženi, već samo njegov tim odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar