Suđenje Šalji nastavljeno ispitivanjem svedoka

HAG – U Hagu je danas pred Specijalizovanim većima Kosova ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje bivšem pripadniku tzv. OVK Pjeteru Šalji zvanom Ujka, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Na današnjem suđenju saslušan je iskaz svedoka pod oznakom TV4-08, kojem je zbog zaštite dodeljen pseudonim, mutiran mu je glas i zamagljen fizički izgled kako ga niko, sem prisutnih u sudnici ne bi prepoznao.

Svedok, koji je tada živeo u Jablanici, naveo je da je njegov otac radio kao policajac do 1997. godine, kada su ga kako je kazao, naterali da se penzioniše.

Naveo je i da su 1998. godine do njihove porodične kuće u Jablanici došle uniformisane osobe sa amblemima tzv. OVK na rukama, tražile njegovog oca i zahtevale da im preda oružje, a da je kasnije saznao da je i osumnjičeni Pjeter Šalja bio među njima.

Nakon toga je rekao da je njegov otac držan u fabrici gvožđa u Kukesu, a da je Šalja lično primenjivao nasilje nad njegovim ocem i ostalim zatočenicima.

Tužilaštvo je nakon toga upitalo svedoka zašto u ranije datoj izjavi Haškom tribunalu nije pominjao Šalju, na šta je on odgovorio da je sudu predočio usmene dokaze o njegovom prisustvu i da je pomenuo njegovo ime

U nastavku suđenja svedok je rekao da su kod njegovog oca nakon povratka iz zatočeništva bile vidljive fizičke promene u vidu gubitka težine, a da je već narednog dana njegov otac počeo da mu priča o užasu koji mu se dogodio.

Istakao je da je njegov otac dva dana držan u Ramalaku, a da je nakon toga poslat u fabriku metala Kukeš gde je nad njim primenjeno nasilje, da je bio tučen bejzbol palicom i tvrdim alatom, gašene su mu cigaretama po telu, mučen strujnim udarom.

Na pitanje tužilaštva da li zna ko je zlostavljao njegovog oca svedok je
rekao da su to bili Sabit Geci, Gjimšit Krasnići i Pjeter Šalja, ali i drugi ljudi čija imena nisu poznata.

Svedok je rekao da njegov otac nije bio aktivan u politici, ali da su on i njegova porodica bili pristalice Demokratskog saveza Kosova koji je predvodio pokojni bivši predsednik tzv. Kosova Ibrahim Rugova.

Šalja je na početku suđenja negirao krivicu.
Šaljin advokat Žan-Luj Gilisen tada je rekao da Šalja nije izabrao da se bori protiv Srba, da nikada nije napao srpske civile ili ikoga zato što je Srbin.
Šalja je 15. aprila 2021. godine izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar