Sumnja se na trovanje: Romanu Abramoviču se „ljuštila koža“ posle pregovora u Kijevu

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas da obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi lošeg zdravstvenog stanja ruskog milijardera Romana Abramoviča i ukrajinskih mirovnih pregovarača bili posledica faktora okruženja, a ne trovanja.

Pozivajući se na osobe koji su upoznate sa incidentom, Volstrit žurnal je izvestio da su ruski milijarder Roman Abramovič, koji se nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije ovog meseca nakon sastanka u Kijevu.

Američki zvaničnik je, međutim, rekao britanskoj novinskoj agenciji da obaveštajni podaci sugerišu da su simptome izazvali faktori okruženja i dodao nije bilo trovanja.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, odbio je da precizira detalje, prenosi Tanjug.

Abramovič, koji je prihvatio zahtev Ukrajine da pomogne u pregovorima o okončanju ruskog napada i najmanje dva visoka člana ukrajinskog tima imali su simptome trovanja, naveo je u izveštaju Volstrit žurnal.

Simptomi su se ispoljili kao crvenilo očiju, stalno i bolno suzenje očiju i ljuštenje kože na licu i rukama, preneo je list.

Abramoviču i ukrajinskim pregovaračima, uključujući poslanika krimskih Tatara Rustema Umerova, od tada je bolje i njihovi životi nisu u opasnosti, izvestio je list.

Šta se desilo?

Roman Abramovič i dvojica ukrajinskih mirovnih pregovarača su, kako se navodi, zadobili simptome trovanja posle sastanka u Kijevu.

Sastali su se u Kijevu, u samom srcu ukrajinske teritorije 3. marta uveče.

Kasnije te večeri – njih troje, prema istraživačkom portalu Belingket, imalo je simptome trovanja nervnim agensom.

Imali su upalu kože, nadražene oči i jak bol iza očiju – simptomi koji su trajali celu noć.

Prema Belingketu, niko više ništa nije jeo, osim čokolade i vode.

Specijalisti za hemijsko oružje su ispitali ovaj slučaj i zaključili da veruju da je to namerno urađeno.

Ali ne zna se ko je to uradio, nema preuzimanja odgovornosti.

Neki će se neizbežno zapitati da li je to delo ruske vojne obaveštajne službe – GRU, za koju je Velika Britanija zaključila da je izvršila trovanje „novičokom“ u Solzberiju.

Nema vesti iz Rusije, a ni dokaza ko stoji iza toga.

Neko je, izgleda, hteo da uputi upozorenje učesnicima u mirovnim pregovorima.

Ovo nije bila smrtonosna doza, to je bilo upozorenje.

Maks Kolčester iz Vol Strit Žurnala, koji je zajedno sa istraživačkim portalom Belingketom objavio priču, govorio je za BBC.

On je rekao da je Belingket kontaktiran da bi pokušao da utvrdi šta se dogodilo sa tri osobe.

Kolčester dodaje, portal navodi da sumnja da je „taj otrov možda dat“, ali je „u stvari, doza bila toliko blaga da zapravo nije bilo moguće u potpunosti razaznati šta se tačno dogodilo“.

Rekao je, „ono što čujemo je da se posumnjalo na trovanje pojedinaca“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pregovoriRoman Abramovičrusijaukrajina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Interesantno je to kako su Putinu samo dvojica najtežih oligarha, Čubajs i Abramovič (obojica Jevreji), sasvim u redu, a mnoge druge proglasio lopovima i pozatvarao ? Nešto mi to poznato zvuči…