Sumnje povodom smrti devojke na protestu

DUBAI – Iranske vlasti demantovale su danas izveštaje da su bezbednosne snage ubile 16-ogodišnju devojčicu tokom protesta izazvanih smrću Mahse Amini u policijskom pritvoru, javili su danas iranski mediji.

U saopštenju Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel, kao i u brojnim objavama na društvenim mrežama tvrdi se da su Sarinu Esmaeilzadeh ubile snage bezbednosti tako što su je udarali pendrecima po glavi tokom protesta, prenosi Rojters.

Glavni sudija provincije Alborz u kojoj je Esmailzade umrla rekao je da je preliminarna istraga pokazala da je njenu smrt izazvalo samoubistvo pri padu sa krova petospratnice, javila je poluzvanična novinska agencija ISNA.

„Na osnovu majčinog iskaza, Esmailzadeh je imala istoriju pokušaja samoubistava“, izjavio je glavni sudija Hosein Fazeli Herikandi.

Video koji prikazuje Esmaeilzadeh kako se smeje i sluša muziku pregledan je oko 147.000 puta na Tviteru.

Vlasti su ranije ove nedelje navele isti uzrok smrti – pad sa krova, za 17-godišnju Niku Šakarami, za koju aktivisti kažu da je ubijena u Teheranu dok je demonstrirala zbog smrti Amini.

Ranije ove nedelje, državni mediji su saopštili da je pokrenut sudski postupak zbog Šakaramine smrti, pozivajući se na zvaničnike koji tvrde da to nema nikakve veze sa nemirima i da je ona pala sa krova i da njeno telo nije sadržalo rane od metaka. Aktivisti su rekli da je ubijena u Teheranu tokom demonstracija.

Grupe za ljudska prava kažu da je više od 150 ljudi ubijeno, stotine je povređeno, a hiljade uhapšeno u gušenju protesta širom zemlje koji označavaju najveći izazov iranskom rukovodstvu poslednjih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar