Sumorne prognoze američkog obaveštajnog izveštaja

Rizik od sukoba između i unutar država povećaće se u narednih pet godina do nivoa kakvi nisu viđeni od hladnog rata, jer globalni privredni rast usporava, poredak posle Drugog svetskog rata se raspada, a antiglobalizacija podstiče nacionalizam, navodi se u danas objavljenom američkom obaveštajnom izveštaju.

„Ove tendencije će se udružiti brzinom bez presedana i učiniti upravljanje i saradnju težim, a prirodu moći će izmeniti – čime će suštinski izmeniti i globalnu sliku“, upozorava se u izveštaju „Globalni trendovi: Paradoks napretka“, šestoj u nizu četvorogodišnjih studija američkog Nacionalnog obaveštajnog saveta, prenosi Rojters.

U zaključcima, koji su objavljeni manje od dve nedelje pre nego što će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp stupiti na funkciju 20. januara, navode se faktori koji oblikuju „mračnu i tešku blisku budućnost“, uključujući samopouzdaniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, rastuću nejednakost prihoda, klimatske promene i spor privredni rast.

U izveštaju se ne analizira američka politika ili izbori, ali se ističu složene poteškoće sa kojima Tramp mora da se suoči kako bi ispunio svoja obećanja o poboljšanju odnosa sa Rusijom, unapređenju ekonomskih veza sa Kinom, porastu zapošljavanja u SAD i pobedi nad terorizmom, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

americkiobaveštajni izveštajsumorno
Komentari (0)
Dodaj komentar