Sunak sa zvaničnicima Severne Irske o trgovinskom sporu sa EU

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak otputovao je večeras u Severnu Irsku gde će se sastati sa lokalnim političkim liderima, što je, kako je prenela agencija AP, znak da se Velika Britanija i Evropska unija možda približavaju rešenju trgovinskog spora posle Bregzita koji je doneo ekonomske probleme i politička previranja u regionu.

Sunak i državni sekretar za Severnu Irsku Kris Hiton-Haris razgovaraće o praktičnim problemima na terenu, ispunjavanju sveobuhvatnih ciljeva i zaštiti pozicije Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu, saopštio je kabinet premijera.

Kao dodatni znaci da bi dogovor mogao biti postignut britanski mediji su izvestili da će se ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli sastati sutra u Briselu sa evropskim komesarom Marošem Šefčovićem.

Unionistički političari koji žele da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva protive se postojećim trgovinskim aranžmanima sa EU, poznatim kao Severnoirski protokol.

Kažu da se neće vratiti u vladu dok se ovaj protokol suštinski ne promeni. Protokol je, inače, deo dogovora o izlasku Britanije iz EU, a prema kojem Severna Irska ostaje deo jedinstvenog tržišta robe u EU.

Protokol je trebalo da zaštiti mirovni proces u Severnoj Irskoj očuvanjem slobodne trgovine između te zemlje i Republike Irske, koje dele jedinu kopnenu granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok britanska vlada i EU su se složile da granicu drže bez carinskih kontrola i drugih prepreka, jer je slobodno kretanje roba i ljudi ključni stub mirovnog procesa koji je okončao tridesetogodišnje nasilje u Severnoj Irskoj.

Međutim, to je izazvalo zabrinutost kako će EU zaštititi svoje tržište od britanske robe koja možda ne ispunjava regulatorne standarde EU.
Protokol je postao politički problem za vladu Ujedinjenog Kraljevstva i kamen spoticanja u odnosima sa EU, koja optužuje Britaniju da ne poštuje pravno obavezujući sporazum koji je potpisala.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se nada da će rešiti trgovinski spor sa EU i prekinuti politički ćorsokak pre aprila kad se obeležava 25. godišnjica mirovnog sporazuma Severne Irske iz 1998.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar