Supermarketi u Belgiji ograničili prodaju brašna i ulja

BRISEL, 20.marta ( Tanjug) – Lanci supremarketa ”Kolorajt” i ”Lidl“ u Belgiji ograničili du prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog velike potražnje.

I dok iz obe kompanije napominju da je u pitanju ”preventivna mera ”i da ”nesatšica nema”, kupci u ”Kolorajutu” trenutno mogu pazariti najviše dva pakovanja bio koje vrste ulja i brašna, dok je u ”Lidlu” ograničena i prodaja konzerviranog povrća na dve konzerve.

Istovremeno, belgijski prodajni lanac ”Delez” navodi da je primetna povećana prodaja, ali da neće uvoditi ograničenja za kupce.

Rafovi u belgijskim prodavnicam su puni, a pordavci apeluju na građane da ne paniče i ne stvaraju nepotrebe zalihe i tako izazivaju nesatšice kakve su viđene početkom pandemije.

Pored snabdevanja i cene hrane u belgijskim prodavnicama su ostale stabilne uprkos astronimskom rastu energenata i grejanja u zemlji.

Litar sunokretovog ulja u Belgiji se može naći za 2,40 evra, belo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mleka od 1, 30 evra.

Zvanično, u poslednjih šest meseci cena harane u Belgiji porasla je za oko 4 procenta, u odnosu na enrgente koji su skočili i do 50 procenata.

Belgijske vlasti od 19. marta smanjile se akcize na gorivo tako da su maksimalne dozvoljne cene dizela sada 1,9 evra odnosno 1,7 za bennizn od 95 oktana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar