Susret Makrona sa Milanovićem iza zatvorenih vrata

ZAGREB – Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je danas zvaničnu posetu Hrvatskoj susretom sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, gde je nakon svečanog dočeka, usledio razgovor u četiri oka.

Makron će nakon toga, po sopstvenoj želji, položiti venac na Trgu Stjepana Radića na Spomenik domovini.

Ovo je, inače, prva poseta jednog francuskog predsednika Hrvatskoj od njene samostalnosti i biće prvi najviši gost koji će i kod novog zagrebackog spomenika položiti venac.

Domaćin Makronu je premijer Andrej Plenković, a centralni događaj je potpisivanje ugovora za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona „Dašault Rafale“.

Za hrvatski portal Index je zanimljivo da su francuski avioni u međuvremenu poskupeli.

Juče je, naime, ministar finansija Zdravko Marić na sednici vlade, na kojoj je doneta odluka o kupovini Rafala, rekao da cena više nije 999 miliona, već 1,1 milijardu evra.

Marić je to, navodi se, otkrio obrazlažući odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane za preuzimanje finansijskih obaveza za nabavku višenamenskog borbenog aviona u periodu od 2022. do 2026. godine.

Portal piše da ministar Marić pritom nije objasnio zašto je cena od maja, kada je vlada prihvatila francusku ponudu, do danas povećana za više od 100 miliona evra.

Francuski predsednik Makron je sinoć doputovao u Zagreb, a hrvatske vlasti od njega očekuju i podršku za ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu.

Makron je posetu započeo radnom večerom sa svojim domaćinom Plenkovićem na kojoj su u užem sastavu razgovarali o globalnim i regionalnim pitanjima, preneli su hrvatski mediji.

Poseta Makrona je bio povod za još jedan javni sukob predsednika i premijera, Milanovića i Plenkovića, a povod je bio to što šef države nije dobio poziv da prisustvuje današnjem svečanom ručku, na koji su pozvani neki članovi njegovog kabineta.

Plenković je ranije izjavio da je Pantovčaku bilo ponuđeno da priredi sinoćnju večeru, ali je Milanović to, kako je rekao, odbio.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona tipa „Dašault Rafale F3R“, 10 jednoseda i dva dvoseda.

Ugovor o kupovini potpisaće ministri odbrane Francuske i Hrvatske, a strane agencije, ovu kupovinu Hrvatske oisuju najvećom od poslednjeg rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar