Susret šefova diplomatije Japana i J. Koreje u Tokiju

TOKIO – Ministri spoljnih poslova Južne Koreje i Japana susreli su se danas u Tokiju u okviru obnovljenih napora da se unaprede bilateralni odnosi dve zemlje.

Veze ovih zemalja su bile zategnute uglavnom zbog nerešenih istorijskih pitanja, kao što su japanska kolonizacija Korejskog poluostrva i mobilizacija korejskih radnika i seksualnih robova od strane Tokija do početka i tokom Drugog svetskog rata.

U središtu spora su presude južnokorejskog suda iz 2018. godine, kojima je naloženo dvema japanskim kompanijama, Nippon Stilu i Micubiši Hevi Industriesu, da obeštete prinudne korejske radnike, prenosi AP.

Japanske kompanije su odbile da sprovedu sudske odluke, a bivši radnici i njihove pristalice odgovorili su zahtevima za prinudnu prodaju korporativne imovine Nippon Stila i Micubiši Hevi Industriesa.

Od stupanja na dužnost u martu ove godine nova konzervativna vlada Južne Koreje na čelu sa predsednikom Jun Suk Ieolom zalagala se za poboljšanje veza sa Japanom i jačanje trilateralne bezbednosne saradnje sa Vašingtonom i Tokijem kako bi se bolje suočila sa severnokorejskim nuklearnim pretnjama.

Park i japanski ministar spoljnih poslova Jošimaso Hajaši pozdravili su se komunicirajući na engleskom jer su obojica pohađala škole u SAD, a Park je studirao i u Japanu.

Prva poseta jednog južnokorejskog ministra spoljnih poslova od novembra 2019. godine usledila je nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, koji je smatran za uticajnu ličnost koja oblikuje spoljnu politiku Japana.

Razgovori i radna večera dvojice zvaničnika bili su zatvoreni za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar