Susret u Argentini koji bi mogao da zaseni rukovanje Putina i Trampa

Na većini međunarodnih samita sukobi su se dešavali uglavnom van sala, odnosno na protestima gde je dolazilo do sukoba sa policijom, ali šta kada se sukobi dogode unutar sala gde se održava skup, pita se AP u analizi predstojećeg G20 samita, koji će se narednog vikenda održati u Buenos Ajresu.
Kako se navodi, sve oči biće uprte u saudijskog princa Muhameda Bin Salmana, koji je trenutno na turneji po arapskim zemljama i koji danas stiže u Argentinu, a razlog za to je ubistvo novinara „Vašington posta“ Džamala Hašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu za koje ga optužuju.

Američka agencija ocenjuje da će na skupu biti lideri koji neće želeti da se nađu u „usiljenoj situaciji“ sa saudijskim prestolonaslednikom.

Kako se navodi, to je prilika da se ustalasa situacija, možda čak da se izazove zgražavanje i konkretne posledice zbog susreta sa mogućim nalogodavcem ubistva.

Ali to neće biti problem za američkog predsednika Donalda Trampa, koji je svojim izjavama faktički dao „slobodan prolaz“ saudijskom princu, a sve u ime „Prvo Amerika“, odnosno, braneći svoj stav količinom investicija koje Saudijska Arabija ima u SAD.

Kako bi se „začinila“ cela situacija, na samit G20 dolazi i turski predsednik, koji zahteva da se izvrši međunarodni pritisak na zvanični Rijad da prizna ko je naredio da se Hašogi ubije.

Salman je zbog toga tražio način da se sretne baš sa Erdoganom na marginama samita, bar tako tvrdi Ankara.

Sastaće se i s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

S druge strane, Salmanu je očajnički potrebno da bude na samitu G20 — do slučaja „Hašogi“ njegova zemlja je važila za prosperitetnu, on je viđen za naslednika svog oca, isplanirani su projekti vredni milijarde i milijarde dolara.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

argentinaMuhamed Bin Salman
Komentari (0)
Dodaj komentar