Sutra sastav radne grupe za izmenu Ustava RSM, opozicija ne učestvuje

SKOPLJE – Ministarstvo pravde Severne Makedonije najavilo da će sutra ozvaničiti kadrovski sastav stručnjaka za ustavno pravo i stranačkih predstavnika u Komisiji koja će pripremati ustavne amandmane.

Sve opozicione stranke, izuzev Bese, odlučile su da ne predlažu svoje predstavnike u radnom telu i time ne učestvuju u pripremi ustavnih amandmana.

Ministar pravde Krenar Loga je, kako navodi skopski portal Slobodan Pečat, odlučan da ove nedelje konstituiše radno telo bez predstavnika opozicionih partija i da počne sa radom posle Uskrsa.

Prema informacijama Ministarstva pravde, u radnom telu će učestvovati sedam do osam stručnjaka za ustavno pravo.

Prema informacijama, prenosi portal, sve vladajuće stranke su imenovale svoje predstavnike u radnom telu. SDSM je predložio generalnog sekretara Skupštine Cvetanku Ivanovu, DUI – poslanika Arbr Ademija, Saveza za Albance – poslanika Remzija Mehmedija, a u radnoj grupi iz NSDP-a učestvovaće Sonja Mirakovska.

Predsednik države Stevo Pendarovski ranije je saopštio da je u ovo radno telo predložen njegov savetnik za ustavna pitanja Aleksandar Spasov.

Premijer Dimitar Kovačevski nije iznenađen bojkotom opozicionih partija učešća u radnom telu.

„Ustavni amandmani su nešto što je obaveza naše zemlje u delu pristupanja Evropskoj uniji i za mene nije iznenađene koje stranke će učestvovati, a koje ne u radnoj grupi. Izmene će biti dostavljene na javnu raspravu u kojoj će učestvovati akademska zajednica, nevladin sektor, poslovna zajednica, mediji… radi upoznavanja građana… Potom će zmenjeni amandmani biti upućeni u skupštinsku proceduru koja je predviđena za usvajanje ustavnih amandmana“, rekao je Kovačevski.

Lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ponovio je proteklog vikenda da u ovom skupštinskom sastavu neće biti promene Ustava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar