Sve tačke optužnice protiv Trampa proizilaze iz lažiranja poslovne evidencije

NJUJORK – Sve 34 tačke danas otpečaćene optužnice protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa odnose se na određenu poslovnu evidenciju Trampove organizacije za koje tužioci tvrde da je u više navrata prepravljana unošenjem lažnih podataka.

Navodne lažirane fakture se odnose na račune izdate na ime Majkla Koena, ili na čekovne računa Donalda J. Trampa tokom 2017. godine, navodi se u optužnici, prenosi Si-En-En.

U optužnici, na 16 strana, iznose se novi detalji o planu koji je, prema navodima tužioca, obuhvatao više isplata dvema ženama, među kojima je i zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels, koje su navodile da su bile u seksualnim odnosima sa Trampom nekoliko godina ranije, kao i vrataru u Trampovom tornju koji je tvrdio da ima priču o navodnom Trampovom vanbračnom detetu, navodi Glas Amerike.

Kako prenosi Si-En-En, prema optužnici, glavni urednik i izvršni direktor Nešenel enkvajerera obratio se Majklu Koenu 2016. godine i rekao mu da Stormi Danijels tvrdi da je imala aferu sa Donaldom Trampom.

Koen je, kako se navodi u optužnici, pregovarao potom o tajnoj isplati novca kako bi „obezbedio da se Denijelsova ne oglašava o aferi“, pokušavajući da spreči otkrivanje štetnih informacija u poslednjih nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora.

Tramp je, međutim, navodno dao instrukcije Koenu da odloži plaćanje Danijelsovoj „što je duže moguće“.

Tužioci tvrde da je Tramp bio deo nezakonitog plana za suzbijanje negativnih informacija, uključujući nezakonitu uplatu od 130.000 dolara s ciljem da se suzbiju negativne informacije koje bi štetile njegovoj kampanji.

Danas se Trampu i njegovim advokatima ukazala prva prilika da u potpunosti ispitaju obim optužnice i sagledaju šta će sve tužioci morati da dokažu tokom suđenja.

Tramp je danas ušao u sudnicu sporim korakom, skenirajući novinare, a tokom svog obraćanja glas mu je bio odmeren i gledao je u sudiju dok je govorio.

Po izlasku iz suda nakon čitanja optužnice, advokat Donalda Trampa Tod Blanš rekao je da je njegov klijent „frustriran i uznemiren“, a tužioca u ovom slučaju je optužio da je pokrenuo proces „političkog krivičnog gonjenja“.

„Ovo nije bio dobar dan. Nisam očekivao da će se ovo desiti u ovoj zemlji. Ne očekujete da će se ovo dogoditi nekome ko je bio predsednik Sjedinjenih Država“, rekao je Blanš.

Sledeće lično saslušanje u slučaj bivšeg predsednika Donalda Trampa zakazano je za 4. decembar u Njujorku.

Prema zakonima države Njujork, sve zajedno, optužbe protiv Trampa nose maksimalnu kaznu od preko 100 godina zatvora, ali bi, kako se navodi u izveštaju Rojtersa, u slučaju da bivši predsednik bude proglašen krivim, zatvorska kazna gotovo sigurno bila daleko manja od toga.

Tramp negira sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a njegovi advokati najavljuju tešku borbu da se optužbe povuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar