Sve veći broj izbeglica se vraća u Siriju

Sve veći broj sirijskih izbeglica se vraća iz Jordana u svoju, ratom razorenu zemlju, jer ne mogu da prežive u izgnanastvu, posle drastičnog smanjenja pomoći, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace do Evrope ili su jednostavno nostalgični.

Povratnici, zajedno sa povećanom migracijom u Evropu, pokazuju da su uslovi u regionalnim zemljama domaćinima, postali nepodnošljivi, navode izbeglice, ali i humanitarci. Agencija UN za izbeglice UNHCR posmatra sve veći broj povrataka u Siriju sa zabrinutošću, prenosi AP.

Predstavnik UNHCR u Jordanu Endrju Harper je rekao da je povratak vrlo opasan izbor, za koji se odlučujuju uglavnom žene i deca, što ukazuje na manjkavost međunarodnog sistema zaštite.

Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je zemlju, bežeći od rata, većina se naselila u Turskoj, Libanu i Jordana, uglavnom u gradskim područjima. Zabranjeno im je da rade legalno, pa zavise od pomoći i povremenih poslova. Nedavno smanjenje međunarodne pomoći, posebno Svetskog progama za hranu je poražavajuće.

Najnovije smanjenje pomoći, u Jordanu je najteže pogodilo oko pola miliona izbeglica koji žive u gradovima i 100.000 u seoskim područjima.

Poslednjih meseci odlasci izbeglica iz Jordana se povećavaju, a dolasci smanjuju. Prema rečima direktora kampa Zatari, Hoviga Etijemezijan, od 3o do 75 izbeglica uđe u Jordan svaki dan.

Taj mali broj je povezan delom za jordansku proceduru ulaska. Nekoliko novopridošlih je kazalao za AP, da su u udaljenom pustinjskom području na granici, čekali tri meseca, zajedno sa nekoliko hiljada drugih, pre nego što im je dozvoljeno da uđu.

Predstavnici Jordana su rekli da im je za sigurnosnu proveru potrebno vreme, ali su negirali da je u pitanju usko grlo na granici.

Prema podacina UN, u avgustu se u Siriju vratilo 3.853 zbeglice, a u julu 1.934. Haprer je rekao da je u avgustu broj povratnika bio najveći za poseldnjih 18 meseci.

Nije jasno koliko izbeglica planira da se vrati u Siriju trajno, a koliko privermno, kako bi prodali imovinu da bi mogli sebi da priušte putovanje u Evropu.

U međuvremenu, broj onih koji odlaze sa aerodroma u Amanu u Tursku, kao prvu etapu prema Evropi, povećao se sa 45 u junu na 480 u avgustu, kazala je slučzbenica Un Sofija Etzold.

Više od 175.999 sirijskih izbeglica su preduzele putovanje morem, iz Turske u Grčku, za prvih osam meseci ove godine, dok je 7.000 putovalo od Severne Afirke do Italije, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Oko 94.000 sirijskih izbeglica napustilo je Tursku i vratilo se u Siriju u proteklih godinu dana, uglavnom u Kobane, posle svrgavanja Islamske države početkom 2015. godine, pokazju podaci iz Turske.

UN smatraju da više izbeglica ima u Turskoj, nego u Jordanu i Libanu, jer su ulovi za život bolji.

U Libanu je od januara, broj izbeglica pao za 140.000, na 1,078 miliona. Stotine Sirijaca napuštaju Liban svakog dana i idu za Tursku, prvenstveno kao konačnu destinaciju.

Povratak u Siriju je karta u jednom pravcu, jer nijedna od tri zemlje ne dopušta višestruko prelaženje granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbeglicejordanpovratak
Komentari (0)
Dodaj komentar