Sve više Slovenaca spremno sa se vakciniše

LJUBLJANA – Nešto manje od 50 odsto stanovnika Slovenije namerava da se vakciniše protiv kovida-19, što je malo više nego u novembru, pokazuju rezultati ankete agencije Valikon.

Prema rezultatima ankete, 19 odsto ispitanika će se sigurno vakcinisati, što je za 3 odsto više nego u novembru, dok se 28 odsto izjasnilo da će verovatno primiti vakcinu.

Kada je reč o razlozima za vakcinaciju, 57 odsto učesnika ankete je reklo da će to učiniti iz odgovornosti prema drugima, dok 42 odsto navodi da želi da smanji đanse da se zarazi, prenosi STA.

Studija je pokazala da 22 odsto ispitanika uopšte nema nameru da se vakciniše, što je manje nego u novembru kada je 26 odsto dalo takav odgovor, a 31 odsto učesnika ankete reklo je da se verovatno neće vakcinisati.

Vecina je kao glavni razlog da ne primi vakcinu navela nepoverenje, a 60 odsto ispitanika je ocenilo da bi vakcina trebalo duže da se testira da bi se dokazalo da je bezbedna.

Propratnih efekata vakcine plaši se 43 odsto ispitanih.

Najviše učesnika ankete, 56 odsto, za lošu epidemiološku situaciju krivi ljude koji se ne pridržavaju restriktivnih mera, a 38 odsto vladu.

Neposredno pre ublažavanja mera 15. decembra većina je osenila da su mere prilično neprikladne.

Njihov udeo je porastao za 29 odsto za dve nedelje na 41 odsto, što je najviše do sada, a samo 14 odsto ispitanika smatra da su mere prikladne.

Najviše ispitanika, 57 odsto smatra da su mere previše stroge, 17 odsto ih ocenjuje kao adekvatne, dok četvrtina navodi da nisu dovoljno stroge.

Anketa je sprovedene između 11. i 13 decembra, a Valikon navodi da bi mišljenje ispitanika bilo manje negativno da je sprovedena danas jer su od tada ublažene još neke mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar