Sve više srpskih đaka u Južnoj Africi

I dok su deca u Srbiji na raspustu ili već krenuli u drugo polugodište, u dalekoj Južnoj Africi u srpskoj školi „Sveti Sava” počela je nova školska godina. Profesorka razredne nastave Violeta Pavlović-Marinković kaže da se poslednjih godina broj đaka koji uče srpski jezik ustalio na oko 30, od kojih je većina u Johanezburgu. Nedavno otvoreno odeljenje u Pretoriji, zahvaljujući zalaganju ove učiteljice, ima i nove učenike.

– U Johanezburgu imam 20 učenika, a u Pretoriji jednu grupu od osmoro đaka od prvog do šestog razreda. Posao nije lak, godinama sam volontirala, ovde su velike razdaljine, putujem 100 kilometara po najvećoj gužvi, ali to je najmanje što mogu da učinim kada su naši ljudi toliko insistirali i pomagali da se raširi nastava srpskog jezika i van Johanezburga – priča učiteljica Vanja.

Kako bi se uz jezik, očuvala i vera i tradicija, đaci redovno sa roditeljima i Violetom, obeležavaju i školsku slavu Svetog Savu. Na svečanoj akademiji učestvuju đaci iz oba grada, Kolo srpskih sestara „Kosovka devojka” i omladina iz SKUD „Afrika” koji odigraju tradicionalne igre iz Srbije. Ove godine domaćin slave je bila porodica Ivković, a kao i uvek tu su bili predstavnici ambasade Republike Srbije i predstavnici dijaspore koji žive i rade u Južnoj Africi. Violeta dodaje da naši građani godinama nesebično pomažu i sve manifestacije i kulturna dešavanja u cilju očuvanja i širenja maternjeg jezike, religije i kulture na afričkom kontinentu.

– Škola „Sveti Sava” ima kontinuitet od trideset učenika i svake godine se poneko vrati u otadžbinu i uključuje u obrazovni sistem Republike Srbije. Odeljenje u Pretoriji je otpočelo sa izvođenjem nastave u avgustu 2015. godine. Đaci su deca sugrađana koji žive i rade u Pretoriji i deca naših stručnjaka inženjera i tehničara koji rade za internacionalnu firmu „IMR Hamburg” koji su bili inicijatori otvaranja ovog odeljenja. Prošle godine smo dobili podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i veoma smo ponosni da neko prepoznaje naš trud i napore koji roditelji ulažu da se naša deca ne asimiluju u Južnoj Africi – ističe učiteljica Violeta Pavlović-Marinković.

Škola prati kalendar rada državnih škola u Johanezburgu, pa se nastava organizuje u četiri „tromesečja” od 15. januara do 10. decembra. Nastava u Pretoriji se održava petkom.

U Africi trenutno živi oko 20.000 Srba, najviše u Johanezburgu i Kejptaunu. Uz školu „Sveti Sava“, koja je kod Ministarstva prosvete registrovana 2009. godine i koja radi po nastavnim planovima i programima i udžbenicima iz Srbije, tu je i Crkva Svetog Tome, jedina na afričkom kontinentu u kojoj se pored Srba okupljaju i pravoslavci afričkog porekla.

Uporedo sa osnivanjem škole u Johanezburgu, tekla je borba i za priznavanje srpskog jezika kao maternjeg jezika za decu emigranata i kao izbornog predmeta za decu koja su rođena u Južnoj Africi. To znači da je danas srpski jezik priznat u kurikulumu od četvrtog razreda osnovne škole i do četvrtog razreda srednje škole u Južnoj Africi, i po tome smo jedinstveni u svetu. Takođe naši maturanti mogu da polažu srpski jezik, koji im se kao predmet priznaje i boduje prilikom upisa na fakultet.

(Sandra Gucijan, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

đacijuzna afrikaSrbi
Komentari (0)
Dodaj komentar