Švedska akademija traži dobrovoljnu ostavku članice

STOKHOLM – Švedska akademija koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost zatražila je od Katarine Frostenson, članice Nobelovog komiteta i supruge muškarca osumnjičenog za silovanje, da napusti to telo koje trenutno pokušava da povrati svoj ugled, izjavio je zvaničnik Švedske akademije Anders Olson.

„Akademija je jednoglasno podržala rezoluciju kojom se ona (Frostenson) moli da se dobrovoljno povuče iz akademije“, rekao je Olson za Rojters.

Ako se to ne dogodi, on je napomenuo da će biti pokrenuta nepristrasna istraga o njenom slučaju u okviru koje će Frostenson imati priliku da se odbrani.

Zbog skandala, koji je narušio ugled Švedske akademije, sedam njenih članova je moralo da podnese ostavku ili je smenjeno, a Žan Klod Arno, suprug Katarine Frostenson, osumnjičen za silovanje i finansijske prevare, optužen je po dve tačke optužnice za silovanje jedne žene 2011. godine.

Frostenson je optužena da ga je pokrivala, a agencija, pozivajući se na pisanja švedskih medija, navodi da je ona takođe Arnou govorila ko su dobitnici nagrada za književnost pre nego što su imena objavljivana, što je Arno odbacio.

Frostenson nije javno kometarisala ove događaje, navodi agencija.

Švedska akademija je protekle nedelje imenovala dva nova člana i radi na izboru drugih članova i vraćanju poverenja.

Švedska akademija je u maju saopštila da ove godine neće dodeliti nagradu za književnost, a više od 100 švedskih kulturnih poslenika je, nakon seksualnog skandala, osnovalo Novu akademiju, alternativno telo za dodelu ovakve nagrade, preneo je Rojters.

Nova akademija je danas nagradu za književnost dodelila Marisi Konde poreklom sa Gvadalupea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar