Svet traži da se oslobodi Su Ći, aktivisti se organizuju

NEJPJIDO – Nacionalna liga za demokratiju (NLD), partija pritvorene liderke Mjanmara Aung San Su Ći pozvala je danas vojsku koja je preuzela vlast u zemlji na njeno trenutno puštanje iz pritvora i priznavanje izborne pobede NLD sa novembarskih izbora.

Trenutno prebivalište državne savetnice koja je i dobitnik Nobelove nagrade za mir ostalo je i dalje nepoznato i dan nakon njenog hapšenja, a visoki zvaničnik NLD potvrdio je danas da je saznao da je njeno zdravlje dobro i da nju nisu premeštali sa mesta na kome se nalazila odmah nakon puča, prenosi Rojters

Neki neimenovani izvori iz NLD-a rekli su agenciji da su i ona i predsednik Vin Mjin u kućnom pritvoru, kao i oko 400 drugih funkcionera i članova Parlamenta Mjanmara.

Ulice u Nejpidu i Jangonu su jutros mirnije nego obično, a snage bezbednosti raspoređene su na glavnim tačkama. Panična kupovina je zaustavljena, a telekomunikacione usluge su ponovo uspostavljene, dok međunarodni aerodrom Mjanmara u Jangonu ostaje zatvoren do aprila ili čak maja, rekao je njegov menadžer za Rojters ne navodeći razloge.

Razne aktivističke grupe ,među njima i jedna od najvećih „Omladinska mreža Jangona“ objavile su danas mnoštvo poruka na društvenim mrežama koje pozivaju na građansku neposlušnost.

Predsednik SAD Džozef Bajden zapretio je juče da će uvesti nove sankcije Mjanmaru nakon što je vojska izvršila državni udar i uhapsila najviše zvaničnike vlade.

U osudama vojne akcije u Mjanmaru pridružile su se i Australija, Indija, Evropska unija, Japan i Britanija, dok je Kina poručila da prati situaciju i pozvala sve strane da poštuju ustav.

Savet bezbednosti UN održaće danas hitan sastanak povodom situacije u Mjanmaru posle puča, saopštili su izvori bliski UN.

Vojska Mjanmara proglasila je juče vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je uhapsila visoke vladine funkcionere, među kojima je i Aung San Su Ći, a kao odgovor na prevaru za koju tvrde da se dogodila na prošlogodišnjim opštim izborima, dok je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu.

Su Ći je nekada smatrana prvakinjom borbe za ljudska prava, dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine, dok je 15 godina bila u kućnom pritvoru.

U novembru 2015. dovela je NLD do ubedljive pobede na prvim slobodnim izborima u Mjanmaru u prethodnih 25 godina i smatra se stvarnim političkim vođom Mjanmara.

Poslednjih godina kritikovana je zbog odnosa prema muslimanskoj manjini Rohindža, pošto je u vojnoj akciji u Mjanmaru 2017. proterano više od 730.000 njihovih pripadnika u susedni Bangladeš, a američki istražitelji rekli su da je tokom akcije bilo masovnih ubistava, grupnog silovanja i da je izvedena s „genocidnom namerom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar