Svi elementi odgovorni za pokušaj puča neutralizovani

Turska vojna komanda proglasila je da su svi elementi koji su učestvovali u pokušaja puča u petak uveče neutralizovani.

Generalštab turske vojske je u danas izdatom saopštenju naveo da su svi teroristiški elementi potisnuti širom zemlje do 16 časova u nedelju.

U saopštenju se dalje navodi da je zahvaljujući političkom rukovodstvu, heroizmu lojalnih bezbednosnih snaga i hrabrosti javnosti „potreban odgovor dat zmijama u našoj sredini“.

Po podacima kancelarije turskog premijera, u pokušaju puča u petak uveče poginula su 232 čoveka, a 1.541 je povredjen.

U saopštenju Generalštaba se navodi da ogromna većina turske vojske „nema nikakve veze“ sa pokušajem puča koji se dogodio u noći izmedju petka i subote.

„Ogromna većina turskih oružanih snaga koji vole svoju domovinu, svoju naciju i svoju zastavu, nemaju apsolutno nikave veze sa pokušajem državnog udara“, navodi se saopštenju.

U njemu se dodaje da će vojnici koji su učestvovali u „ovoj podlosti“ biti „najteže sankcionisani“.

Turska državna agencija Anadolja javila je danas da su sudovi odredili pritvor 85 generala i admirala u očekivanu sudjenja zbog njihove uloge u neuspelom pokušaju državnog udara. Desetine drugih su još na ispitivanju.

Medju onima koji su zvanično pritvoreni su i bivši komandant Ratnog vazduhoplovstva, general Akin Ozturk, navodni vodja pobune 15. jula što on demantuje, i general Adem Hududi, komandant Druge armije, zadužene za suprotstavljanje mogućim pretnjama Turskoj od Sirije, Irana i Iraka.

Anadolija je javila danas i da je vojni savetnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, potpukovnik Erkan Kivrak, pripadnik vazduhoplovnih snaga, priveden dok je bio na odmoru u Antaliji i da je prebačen u Ankaru.

Turske vlasti privele su hiljade ljudi osumnjičenih za umešanost u neuspeli puč. Iz pravosudja i ministarstva unutrašnjih poslova udaljene su hiljade zvaničnika za koje se tvrdi da su povezani s muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gilenom koga turske vlasti optužuju da je puč organizovao iz SAD gde je u izbeglištvu.

Grčki sajt „To pondiki“ objavio je danas da se ne zna gde je 14 turskih vojnih brodova, a sumnja se da su njihovi kapetani učesnici neuspelog puča.

Tvrdi se, piše sajt, da je nestalo 14 brodova u vreme puča bilo na zadacima u Egejskom i Crnom moru i da se nisu vratili u luke, niti su se od tada javili svojim komandama.

Još od prošlog petka uveče ne zna se ni gde je komandant Ratne mornarice Turske, admiral Vejdel Kosele, piše u tekstu.

Nejasno je da li je Kosele saradnik pokretača puča, a turski mediji tvrde da su ga pučisti u petak obmanuli i odveli na jedan od brodova tvrdeći da je u Turskoj u toku teroristički napad, navodi „To pondiki“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar