SZO upozorava: Evropi preti nova epidemija, a nije virus

Svetska zdravstvena organizacija, u nedavno objavljenom izveštaju, upozorava da gojaznost u Evropi poprima razmere epidemije. Ovaj problem se pogoršao u uslovima karantina zbog korone, a deo krivice snose i aplikacije za isporuku hrane, koje se masovno koriste.

Pedeset devet procenata odraslih i jedno od troje dece u Evropi ili ima prekomernu težinu ili je gojazno. Ovo su alarmantni rezultati objavljeni u novom regionalnom izveštaju SZO za Evropu, koji ukazuju da stopa gojaznosti poprima razmere epidemije.

Nijedna zemlja u evropskom regionu trenutno nije na putu da zaustavi porast gojaznosti do 2025. Rane studije iz nekih zemalja pokazale su da je prekomerna težina ili gojaznost povećana kod dece i tinejdžera tokom pandemije.

U svom izveštaju SZO je označila aplikacije za dostavu obroka kao moguće krivce koji doprinose problemu gojaznosti, rekavši da one mogu da podstaknu „sedeće ponašanje“. Pandemija je ubrzala korišćenje ovih aplikacija jer je ljudima savetovano da ostanu kod kuće.

Izveštaj preporučuje da restorani od kojih se traži da prikazuju informacije o ishrani to rade i u aplikacijama za dostavu, i da, gde je to primenjivo, kompanije za isporuku obroka budu klasifikovane kao preduzeća za hranu, tako da budu odgovorne na isti način.

Gojaznost i prekomerna težina su odgovorni za više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva širom regiona svake godine, navodi se u izveštaju i naglašava da je potrebno da države obrate maksimalnu pažnju i reaguju, prenosi RTS.

Gojaznost stoji iza najmanje 13 različitih vrsta raka i verovatno direktno uzrokuje najmanje 200.000 novih slučajeva raka svake godine u regionu. Predviđa se da će u nekim zemljama, prema izveštaju SZO, gojaznost prestići pušenje kao vodeći faktor rizika za rak koji se može sprečiti u narednim decenijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

epidemijaevropaSZO
Komentari (0)
Dodaj komentar